Ekonomide dönü(şü)m yılı: 2014!
Perşembe, 16 Ocak 2014 12:09

Hatırlarsınız, 2013’ün son ayıydı; başta ekonomi çevreleri olmak üzere dünyada geniş bir kesimin dikkati ABD Merkez Bankası’nın (FED) neye karar vereceğine odaklanmıştı; hele finans çevrelerinde adeta nefesler tutulmuştu. FED Başkanı Ben Bernanke ve FED’in işlevi para politikasını belirlemek olan alt birimi “Açık Piyasa Federal Komitesi” (FOMC) 18 Aralıkta kararını verdi ve duyurdu:

Devamını oku...
 
Piyasa Bir Veridir, Tercih Değil
Perşembe, 15 Ağustos 2013 08:45

Yaz mevsimi geldi yine denizde boğulup ölme vakaları baş gösterdi. Bazen yüzme bilmek de yetmiyor ama bilmeyenler hele bir de söz gelimi Karadeniz gibi dalgalı, girdaplı sularda girenler bazen özellikle de kıyıdan biraz fazla açılmışlar veya dalgaya kapılmışlarsa ne yazık ki sonra karaya boğulmuş olarak vuruyorlar / çıkartılıyorlar.

Devamını oku...
 
Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü
Cuma, 19 Temmuz 2013 10:25

Cahit Kayra, başta Varlık Vergisi olmak üzere, Cumhuriyet tarihimizin en tartışmalı konularında en sağlam kanıtlarla, bilimsel delillerle çalışan, üreten, araştıran bir yazardır. Eski bir maliye müfettişi ve milletvekili olan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Kayra, Tarihçi Kitabevi’nden çıkan ve 3 ciltte tamamlanacak olan “Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü” adlı kitabının ilk cildinde 1923-1950 arası dönemi inceliyor.

Devamını oku...
 
E-Fatura ve E-Defter Nedir ve Kim ne Yapmalı
Salı, 16 Temmuz 2013 10:04

Devlet büyük bir dönüşümün düğmesine basıyor. Aslında bastı bile. Şu ana kadar kâğıt üzerinde dönen tüm muhasebe kayıtları kademeli olarak elektronik ortama geçiyor. Ve geçiş zorunlu. Geçmeyip bekleyim deme şansınız yok. Bu tüm şirketlerin hayatında köklü değişikliklere neden olacak. Adeta sessiz bir devrim olacak. Yeni bir çağ başlayacak.

Devamını oku...
 
Cuma, 31 Mayıs 2013 08:45

Her özelleştirmede olduğu gibi demiryolları, devlet kullanılarak, belki de göstermelik ihale uygulaması dahi yapılmadan, (onun da zemini hazırlandı) ‘ben yaptım oldu’, mantığıyla önce yandaşlara daha sonra da yabancı anglo-Amerikan şirketlerine devredilecek.

Devamını oku...
 
Salı, 30 Ekim 2012 16:08

Dünyada özellikle gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik yarış belirli dönemlerle hesaplaşmaya, güç savaşına dönüşür. Bu hesaplaşmanın dünyaya maliyeti her zaman çok yüksek olmuştur. İlk yarısında tüm dünyayı kan gölüne çeviren iki dünya savaşı ve ikinci yarısında gözlenen soğuk savaş ve ardından yeni dünya düzeni olarak yutturulmaya çalışılan küreselleşme ile biçimlenen yeni sömürge düzeni ile 20. yüzyılı kapatan dünyamız için böyle giderse 21. Yüzyılın da pek iyi geçmeyeceğini söylemek falcılık olmayacaktır.

Devamını oku...
 
Perşembe, 18 Ekim 2012 07:00

Türkiye’de gündemin yoğunluğundan gözlerden kaçan veya yeterince dikkat edilmeyen, önem verilmeyen oysa dünyanın siyasal ve ekonomik geleceğinde kendini gösterecek büyük değişimlerin ön habercisi niteliğinde bir dizi gelişme olmakta Avrupa’da / AB içinde. Hem de Türkiye’yi yakından ilgilendirecek içerikte gelişme…

 

Devamını oku...
 

Dursun YILDIZ

Savurganlık Ekonomisi
(indir)

Dursun YILDIZ  
 


Ekonomi Politikaları Çalışma Grubu

"Görünmez el" kayıp (indirmek için tıklayınız)

Ekonomide Yabancılaşma ve Kırılganlık (indirmek için tıklayınız)

Kalkınma Reçetelerindeki Çelişki (indirmek için tıklayınız)

Tek Çıkış Yolu Üretim (indirmek için tıklayınız)

Kimliksiz Ekonomik Model (indirmek için tıklayınız)

Üretim Ekonomisi (indirmek için tıklayınız)

Üretmeden Çıkış Yok (indirmek için tıklayınız)

Üretmeden Tüketme Sevdası (indirmek için tıklayınız)



 


USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam