Anasayfa USİAD Bildiren
Prof. Dr. Tayfun Özkaya Yazdı: Doğa ve İnsan Dostu Bir Tarım Sistemi Mümkün Mü

20. yüzyıl ortalarından itibaren hayvansal üretim, bitkisel üretimden kopmaya başladı. Hayvanlar kapalı ve sıkıştırılmış binalarda beslenmeye başlandı. Diğer yandan hayvancılık işletmeleri bitkisel üretimden koparılınca nöbetleşmeye giren yem bitkileri ve baklagiller yetiştirmek gereksizleşti. Bunun bitkisel üretim üzerindeki etkileri yıkıcı oldu. Tek ürün (monokültür) sistemi yoğunlaştı. Bu varılan son durumda tarım sistemi artık hayvancılığı da kapsayarak endüstriyel tarım (industrial agriculture) olarak adlandırılmaya başladı.

 

Devamını oku...
 
Prof. Dr. Kerem Karabulut: “Cari Açık Göstergesinde Kriz Sınırını Aştık!”

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karabulut ile Türk ekonomisindeki cari açık sorunu üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Cari açığın ne olduğu, sorunlar ve çözümler üzerine Prof. Karabulut ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlere sunuyoruz.

Devamını oku...
 
Prof. Dr. Cihan Dura Yazdı: "AKP’Yİ İKTİDARDA TUTAN KREDİ KARTLARI MI?"

Türkiye’de AKP iktidarının başta gelen icraatlarından biri, tüketici kredileri ile kredi kartları kullanımında yarattığı büyük patlamadır. Böylece halkımız gelecekteki kazançlarını şimdiden harcamaya, ciddî ve tehlikeli bir şekilde borç altına girmeye başlamıştır. Borçlar şu işlemlerden kaynaklanıyor: tüketici kredileri (konut, taşıt, diğer), taksitli alışverişler, yasal takipteki kart borçları.

Devamını oku...
 
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Değerlendirdi: "Avrupa Birliği Çıkmazı’nda Doğru Tanıyı Koyabilmek!"

Günümüzden, neredeyse 15 ay önce 27 Eylül 2010 tarihli bir yazı kaleme almıştım. “Avrupa Birliği’nden Bir Gol Daha Yemek” adlı yazımda, Avrupa Birliği (AB)’nin, Meksika’dan sonra G. Kore ile Serbest Ticaret Antlaşması (STA)’na hazırlandığını, 6 Ekim 2010’da imzalanacak antlaşmanın 2011’de yürürlüğe gireceğini ve AB pazarlarında Türkiye’nin tekstil, beyaz eşya ve otomotiv gibi sektörlerde G. Kore ile yarışmasında adaletsiz bir durumun ortaya çıkacağını dile getirmeye çalışmıştım.

Serbest Ticaret Antlaşması Ne

Devamını oku...
 
USİAD Bildiren Dergisi’nin 48. sayısı yayımlandı

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BORÇLANMAYLA NEREYE KADAR” başlığıyla çıkan ve yayınını bundan böyle elektronik ortamdan devam ettiren derginin diğer kapak konuları “Ünlü Armatör Gündüz Kaptanoğlu’yla Söyleşi” ve “Prof Dr. Karabulut: Cari Açık Göstergesinde Kriz Sınırını Aştık!”.

Ekonomideki gidişat ve gelişmeler üzerine makale, röportaj ve haberlerin de bulunduğu derginin bu sayısında şunlar yer alıyor:

 

Devamını oku...
 
2011 Yılı Dış Ticaret Rakamları Cumhuriyet Tarihinin Rekorudur

Ekonomist Uğur Civelek, USİAD Bildiren dergisi için Türk ve Dünya ekonomisini değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Civelek’in, 2011 yılı dış ticaret verilerinden 2012 Türk ekonomisine, Yunanistan’ın durumundan AB ekonomisine kadar birçok konuya değindiği yazısını sizlere sunuyoruz.

Devamını oku...
 
“Su’ya Ulaşma Hakkı” Çözüm Olur mu?

Su Hakkı

Temiz ve yeterli suya ulaşma hakkı (right to water) tüm nüfusunun suya erişiminin olduğu gelişmiş ülkelerle, nüfusun büyük bir kısmının suya ulaşamadığı az gelişmiş ülkeler için farklı anlamlar taşımaktadır. İlk durumdaki ülkelerde ‘su hakkı’ kabul edilmiş bir hakken, ikinci durumdaki ülkeler için su hakkına eşit erişim ve suya ödenebilir bir bedelle ulaşılması politik bir sorun olmaktadır.

Devamını oku...
 
Mimar Doğan Hasol: “İstanbul Kuzeye Kaymamalı, Nüfusu Artmamalı!”

Türkiye’de yapı sektörünün duayenlerinden, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı, mimar ve yazar Doğan Hasol’a konuk olduk bu sayımızda. Hasol ile İstanbul’un yapı alanındaki son durumunu ve çok tartışılan üçüncü köprüyü konuştuk.

Devamını oku...
 
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NUN ŞİRKETLERE GETİRDİĞİ YENİLİKLER

13 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan 6012 sayılı ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun önemli değişikliklerini sizlere hatırlatmak istiyoruz.

Bu sayımızda anonim ve limited şirketlerle ilgili önemli yenilikleri açıklayacağız.

Anonim Şirketlerde Çok Önemli Değişiklikler Yapıldı

Devamını oku...
 
USİAD Bildiren Dergisi'nin 47. sayısı yayımlandı!

“Yeni Ticaret Kanunu Neler Getiriyor” başlığıyla çıkan ve Ocak ayından beri yayını
elektronik ortamdan devam ettiren derginin diğer kapak konuları “Doğan Hasol
Değerlendirdi: İstanbul’a 3. Köprü Gerekli Mi?” ve “Büyük Lider Denktaş’ı Sonsuzluğa
Uğurladık”.
Ekonomideki gidişat ve gelişmeler üzerine makale, röportaj ve haberlerin de bulunduğuderginin bu sayısında yer alanlardan bazıları şöyle:

Devamını oku...
 
<< Başlangıç < Önceki 11 12 13 14 15 16 17 18 Sonraki > Son >>

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam