Anasayfa Haberler FED beklenen faiz kararını açıkladı!
FED beklenen faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası, faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. FED, böylece 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmış oldu.

ABD Merkez Bankası Fed, ülkede konut kredilerinin geri ödenmemesinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik krizi sonrası, ekonomiye destek olmak için başlattığı ve 0 düzeyine çektiği faiz oranını 0.25 puan artırdı. Yaklaşık 10 yıl sonra gelen faiz artışı piyasaların beklediği düzeyde oldu. Fed'in kararının önümüzdeki günlerde küresel piyasalarda olduğu gibi TL ve TL cinsi piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı. Yılın son toplantısını gerçekleştiren Fed faizi 25 baz puan artırdı. Fed böylece politika faizini yüzde 0,25 - 0,50 aralığına yükseltti.

Faiz artırım kararı oybirliğiyle alındı. Fed, istihdam piyasasında bu yıl kayda değer artış yaşandığını belirtti. Uzun dönem büyüme beklentisi yüzde 2 ile değişmedi.

Fed, "Gelecek faiz arttırımların zamanlaması için istihdam piyasası, enflasyon beklentileri ve uluslararası gelişmeler değerlendirecek" değerlendirmesi yaptı. Banka faizi 2008 krizi sonrasında yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. Fed, Aralık 2008'den beri faizde değişikliğe gitmedi.

PİYASANIN İLK TEPKİSİ OLUMLU

-FED'in faiz artırım kararı oybirliği ile alındı.

-Karar öncesinde 2,95'in üzerinde seyreden dolar/TL önce 2,92'ye geriledi daha sonra 2.94'e çıktı.

-Faiz artış kararı sonrası ABD borsa endeksleri yükseldi. Bu da FED'in beklenen kararı sonrası piyasalara güven işareti.

-Karar sonrası korku endeksi (VIX) düşüşe geçti. Yani piyasa kararı olumlu bulduğu için genelde iyimserlik havası esiyor...

-Petrol ve altındaki düşüş devam etti.

YELLEN: BUNDAN SONRA ARTIŞ KADEMELİ OLACAK

Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC topkantısının ardından yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

"En kötü finansal krizden toparlanma yaşadık, istihdamda önemli bir gelişme oldu. Ekonomik kötülükler geride kaldı Amerikan halkı için. Toparlanmada iyi bir yol katedildi ancak henüz hedefe ulaşılamadı. Bu artışın ardından para politikası genişleyici tutumunu sürdürecektir. Faiz artışı kademeli olacaktır. Para politikamız maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefimize ulaşmaya yönelik olacaktır.

İşsizlik bir şekilde azaldı ve ücret artışı da sürdürülebilir bir artış gösterdi. İstihdamdaki artış GSYH'ye de yansımıştır. Net ihracat doların güçlenmesinden etkilenmiştir ancak bu zayıflık güçlü harcamalarla bastırılmıştır. Hanehalkı harcamaları, motorlu taşıt ve emlak alımları arttı. Bunlar güçlenen doların etkisini bastırdı.

Komite kademeli bir para politikası uygulayacaktır. ABD ekonomisi ılımlı bir iyileşme göstermiştir.

Dış dünyadaki gelişmeler ABD ekonomisindeki büyümeyi etkilese de son aylarda bu etkiler azalmıştır.

İş piyasası koşulları iyileşmeye devam edecektir.

Komitenin enflasyon orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağı konusunda inancı tamdır. Enflasyonda yüzde 1,9 2017 yılı için, yüzde 2 ise 2018 yılı için öngörülen oranlardır.

Federal fon oranları bir süre daha olması gereken seviyelerden aşağıda kalacaktır.

Normalleşme beklentilerinin ötelemek enflasyon beklentilerini etkileyebilirdi."

 


 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam