Anasayfa Haberler Merkez faize dokunmadı
Merkez faize dokunmadı
Perşembe, 21 Mayıs 2015 09:34

Merkez Bankası yılın beşinci toplantısında da faizi değiştirmedi.

Piyasaların dört gözle beklediği Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. Yılın dördüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi.

UZMANLAR DA DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORDU

Merkez Bankası faizde üst sınırı yüzde 10.75'te, alt sınırı yüzde 7.25'te, politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit tuttu.

MERKEZ'İN KARARI DOLARI NASIL ETKİLEDİ?

Uzmanlar da bu PPK toplantısında faizlerde değişiklik beklemiyordu.

GEÇEN AY NE OLDU?

Merkez Bankası geçen ayki toplantıda da faizi değiştirmemişti ancak TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını artırırken, döviz depolarının faiz oranlarını düşürmüştü.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı.
Bankadan yapılan açıklamada, Kurulun Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit bırakıldığı belirtildi.
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,25 olarak bırakan Banka, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25 olarak tuttu.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

'DÖVİZ KURUNDAKİ OYNAKLIK İYİLEŞMEYİ SINIRLANDIRDI'

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Ancak, döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıklar, Enflasyon Raporunda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırmıştır.
Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.

'TEMKİNLİ DURUŞ SÜRDÜRÜLECEKTİR'

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam