Anasayfa Haberler Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon tahmini
Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon tahmini
Salı, 27 Ocak 2015 12:43

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıklarken, "45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, petrol fiyatlarındaki düşüş, gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamalarına dönmesi ve döviz kurunun birikimli etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkması ile enflasyonun düşeceğini ve yıl sonu tahminlerini yüzde 5.5′e çektiklerini belirterek, Ocak’ta enflasyonda sert bir gerileme olması durumunda erken faiz indirimini değerlendirebileceklerini söyledi.
Bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Başçı, yılın ilk çeyreğinde TÜFE’de belirgin iyileşme olacağını ve enflasyonun yılın ortalarında yüzde 5 olan hedefle uyumlu seviyelere gerileyeceğini belirtti.
Başçı, “Bu yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görmek mümkün” dedi.
Orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileneceğini ve getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir çerçevenin esas alındığını söyleyen Başçı, yeni enflasyon tahminlerini şöyle açıkladı:
“Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir.”
Merkez Bankası’nın Ekim ayındaki enflasyon raporunda 2015 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 6.1 seviyesindeydi.
TCMB, enflasyon tahminlerini oluştururken, gıda fiyatlarını yıllık yüzde 9 olarak korurken, ortalama petrol fiyatlarını 2015 yılı için 55 dolar, 2016 yılı için ise 64 olarak varsaydı.

4 ŞUBAT’TA FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ

Enflasyonun 2015 yılı içindeki seyrinde baz etkilerinin belirleyici olacağını belirten Başçı, “Ağustos ayına kadar baz etkilerinin yıllık enflasyonu düşürücü yönde, yılın geri kalanında ise artırıcı yönde olacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede yıllık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar düşüşünü sürdüreceği, son çeyrekte ise baz etkisiyle bir miktar yükselerek yüzde 5.5 seviyesine geleceği öngörülmektedir” dedi.
Başçı, 3 Şubat’ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda “çok sert” bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat’taki PPK’yı beklemeden 4 Şubat’ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.
Başçı, “Eğer Ocak ayında enflasyonda 1 puanın üzerinde düşüş olursa, o zaman değerlendirmek gerekebilir çünkü 24 Şubat’a kadar çok vakit var… Bu durumda enflasyondaki düşüşle uyumlu, reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız” dedi.
Ocak enflasyonunda sert bir düşüş olması halinde, “kısa ve hızlı karar alacakları bir PPK” toplantısı yapabileceklerini söyleyen Başçı, küresel belirsizliklere karşı bir sigorta olarak gördükleri faiz koridorunun üst bandında ise daha “temkinli” karar alacaklarını kaydetti.
PPK, Ocak ayındaki toplantısı sonucunda politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 7.75′e çekerken, gecelik borçlanma faizini yüzde 7.50, borç verme faizini ise yüzde 11.25 seviyesinde bıraktı.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam