Anasayfa Haberler Faizler 1,5 yılın dibinde
Faizler 1,5 yılın dibinde
Perşembe, 15 Ocak 2015 14:23

Aralık ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesinin ardından faizlerde başlayan düşüş trendi küresel piyasaların desteği ile devam ediyor.

Tahvil-bono piyasasında hem 10 yıllık hem de 2 yıllık tahvil faizinde yılın başından itibaren başlayan düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizlerde indirime gidebileceği beklentisiyle sürüyor. Yılbaşından itibaren iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,12′den yüzde 7′nin altına gerileyerek 20 Haziran 2013′ten beri en düşük seviyeyi gördü. Gösterge tahvilin bileşik faizi de yılbaşından bu yana 90 baz puan geriledi.

10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 7,01′e gerileyerek 5 Haziran 2013′ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. 10 yıllık tahvil faizi yılbaşından bugüne yaklaşık 100 baz puan geriledi.

Analistler, petrol fiyatlarında görülen düşüş ve Hindistan Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz indirim kararı ile TCMB’den faiz indirim beklentilerinin arttığını dile getirirken, şu anda tahvil piyasasında, gösterge tahvil faizinde fiyatlanan, fonlama maliyetinin kabaca 100 baz puan düşmesi yönünde olduğunu kaydediyor.

FAİZLERİN ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE 7- 6,50  ARALIĞA OTURACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge konuya ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta beklentilerin çok altında gelen enflasyon ile başlayan faiz rallisinin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Öte yandan, düşmeye devam eden petrol fiyatları ve zayıf ABD verileri sonrası gerileyen ABD faizlerinin yurt içindeki olumlu havaya destek diğer bir gelişme olduğunu aktaran Tözge, bu sabah Hindistan Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi sonrası gelecek hafta Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) olası faiz indirimin şansının arttığını belirtti.

Çünkü Hindistan ekonomisi ile Türk ekonomisinin oldukça benzerlikler arz ettiğini vurgulayan Tözge, “TCMB’nin gelecek hafta 25 baz puan indirimle, indirimler serisine başlayacağına düşünüyoruz. Hem önümüzdeki aylarda hızla gerileyecek enflasyon verileri hem de TCMB’nin yeni bir indirim sürecine gireceği beklentisi tahvillere olan ilgiyi canlı tutmakta. Tahvil faizlerinin önümüzdeki süreçte yüzde 7- 6,50 aralığa oturacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam