Anasayfa Haberler 'Gıda ithalatı üreticiyi vurur'
'Gıda ithalatı üreticiyi vurur'
Perşembe, 02 Ekim 2014 13:30

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıdada enflasyonun sebebinin aracılar olduğunu belirterek, "Gıdada yapılacak ithalat üreticiyi vurur. Önemli olan üretici-market arasındaki makası daraltacak tedbirleri almaktır" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, çiftçinin ürettiği ürünün fiyatının markete gelene kadar 3-4'e katlandığını ifade etti. Tarlada 14 kuruş olan maydanozun markette 79 kuruşa, 55 kuruş olan marulun 2 lira 28 kuruşa, 1 lira 1 kuruş olan sivri biberin 3 lira 58 kuruşa satıldığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Son günlerde bazı yorumlarda, tarımın, çiftçinin enflasyonun sorumlusu gibi gösteriliyor. Rakamlar ortada. Tarımda üretici fiyatlarındaki artış, hemen her zaman gıda ve alkolsüz içeceklerin, yani tüketici fiyatlarının altında kalıyor. Yine tarımdaki üretici fiyatları çoğunlukla genel enflasyonun da altında seyrediyor. Hal böyleyken, enflasyonun sorumlusu olarak tarımın gösterilmesini anlamak mümkün değildir."

Bayraktar, eylül ayındaki, seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 464.29 ile maydanozda görüldüğünü bildirdi. Şemsi Bayraktar, marulda yüzde 313.94, sivri biberde yüzde 253.64, salatalıkta yüzde 247.12, kuru incirde yüzde 239, limonda yüzde 237.79, patlıcanda yüzde 231.42, elmada yüzde 216.36, havuçta yüzde 205.97, kuru fasulyede yüzde 204.17 fiyat farkı bulunduğunu belirtti.

Tarladan markete fiyat artışının en aza indirilmesi için kısa vadede, nakliye maliyetlerini azaltacak formüller üzerinde çalışılması gerektiğini bildiren Bayraktar, "Yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle ulaşım giderleri perakende ürün fiyatlarını artırmaktadır. Tarım ürünleri taşıyan nakliye araçlarına ucuz mazot sağlanması, vergi oranlarının indirilmesi gibi çeşitli önlemler alınabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Orta ve uzun vadede demiryolu ağının yaygınlaştırılmasının, soğuk hava depoları bulunan vagonların devreye alınmasının nakliye giderlerini en aza indireceğine dikkati çeken Bayraktar, "Çiftçinin ekonomik örgütlülüğünün ve gücünün artırılarak, aracı sayısının azaltılması, ambalajlama, depolama ve nakliye maliyetlerinin asgari düzeye çekilmesi, üreticiden tüketiciye kadar geçen süreçte kar marjlarının makul seviyelere düşürülmesi için rekabet koşullarının oluşturulması gerekir" ifadesini kullandı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam