Anasayfa Haberler Sanayi üretimi arttı
Sanayi üretimi arttı
Çarşamba, 10 Eylül 2014 07:55



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, temmuzda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 3,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3,6 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde temmuzda yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,2 arttı.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,63 düştü.

AA Finans’ın sanayi üretimi beklenti anketinde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 1,14, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,60 olmuştu. Ankete katılan ekonomistler, temmuzda arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,51 düşeceğini tahmin etmişlerdi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam