Anasayfa Haberler Enflasyon yükseldi, turizmde bayram zammı kapıda
Enflasyon yükseldi, turizmde bayram zammı kapıda
Salı, 09 Eylül 2014 10:12

TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği) Başkanı Bayındır, "Yaklaşık yüzde 15'lik bir enflasyon, fiyatların yüzde 15 arttığını gösteriyor ki yüzde 10 da KDV koyduğumuzda, yüzde 25 gibi bir rakam ortaya çıkıyor" dedi.

Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre, fiyatları bir önceki yıla oranla yüzde 14.73'lük artış gösteren lokanta ve oteller, Kurban Bayramı'nda zamma hazırlanıyor. Maliyet artışını mümkün olduğunca tüketiciye yansıtmadan ayakta kalmaya çalışacaklarını belirten Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Eylül olmasa da bayramda fiyatların arttığını görebiliriz. En azından yiyecek ve içecek fiyatlarında maliyet artışlarının etkisini göreceğiz" dedi. Dünya gazetesinde yer alan habere göre her gün fiyat değiştiren işletmeler olmadıklarını dile getiren Bayındır, "Yaklaşık yüzde 15'lik bir enflasyon, fiyatların yüzde 15 arttığını gösteriyor ki yüzde 10 da KDV koyduğumuzda, yüzde 25 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Marjlar karşıladığı müddetçe dayanıyoruz. Dayanamadığımız anda biz de mecburen fiyatları artırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'Tur operatörleri etkilenmez'

Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran da bayramda zam görülse dahi tur operatörlerinin bu durumdan çok fazla etkilenmeyeceğini savundu. Tur operatörlerinin yurtdışında dövizle yurtiçinde ise TL ile çalıştıklarını hatırlatan Onaran, "Bizim en büyük problemimiz bu tür zamların öngörülemez olması. Döviz olarak fiyat verdiğimiz zaman sorun olmuyor" diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda talep yurtiçi ağırlıklı

Bu yıl Kurban Bayramı tatilinin kısa olması nedeniyle turlar çok fazla ilgi görmüyor. Olası talebin de yurtiçi tur ağırlıklı olacağı belirtiliyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır, bayram tatiliyle ilgili olarak, "Güney'e daha çok talep olacaktır. Yurtdışına da gidenler olacaktır ama Ramazan Bayramı kadar yoğun olmayacağını tahmin ediyorum" dedi. Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran da "Kurban Bayramı satışları iyi gidiyor. Turların toplamının yüzde 70'i satıldı. Satışların geçen yılın altında kalacağını tahmin ediyorum. Çünkü geçtiğimiz yıl daha uzun bir tatil vardı. Bu yıl yurtiçi ağırlıklı olacak" dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam