Anasayfa USİAD Bildiren Fatma Nur Gür yazdı: Seçimler piyasayı nasıl etkiledi
Fatma Nur Gür yazdı: Seçimler piyasayı nasıl etkiledi
Çarşamba, 16 Nisan 2014 09:59

Geçtiğimiz hafta sonu tüm Türkiye yerel seçim heyecanını yaşarken, yatırımcılarımız da bu fırsatı kazanca çevirme çabasındaydı. Seçim sonuçları kimi kesimleri mutlu, kimi kesimleri ise umutsuzluğa sürüklese de, esas kazanan doğru pozisyon açarak Pazartesi sabahını fırsat bilen yatırımcılar oldu. Peki seçim öncesi ve sonrası yurtiçi piyasalarda yatırımcı psikolojisi değişti mi? Yerel seçimler global piyasalarda TL’yi nasıl etkiledi?

SEÇİM ÖNCESİ PİYASA PSİKOLOJİSİ

Seçim zamanları piyasalarda belirsizlik ortamının yaşandığı, çarşı pazarın sessizliğe büründüğü zamanlardır. Piyasalar ise bu belirsizlik ortamından pek hoşlanmazlar. Bu nedenle belirsizliği arttıran bütün ekonomik ve siyasal gelişmeler yatırımcılar tarafından dikkatle izlenir.

Son yıllarda yurtiçi piyasalarda global piyasalardan kaynaklı çok sayıda gelişme fiyatlandı. FED kararlarının etkilerinin halen devam ettiği şu dönemde yerel seçimler de piyasanın nabzını iyiden iyiye yükseltti. Dünya genelinde FED’in varlık alımlarını ne zaman sonlandıracağı, devam eden alımlarının piyasalardaki sıcaklığı arttırabileceği tartışmaları süregelmekte. Bu yüzden ABD verileri yakından takip ediliyor. FED yetkilileri tarafından Amerikan ekonomisinin toparlandığı sonucuna varılması halinde varlık alımları sonlandırılmaya başlanacak. Bu durum ise bizim gibi cari açığı yüksek, sıcak para girişine entegre hale gelmiş ekonomiler için negatif etki yaratacaktır. Bu tür piyasalardan çıkmaya başlayacak sıcak para borsalarda düşüşe, faizlerde yükselişe ve yerel parada da değer kaybına yol açacaktır. Bu yüzden ABD cephesindeki risk, seçimlerden kaynaklı belirsizliğin yükünü daha da arttırmıştır.

Uzun zamandır tek partili siyasi iktidar ortamına alışık piyasalar ,Türkiye’nin yeni siyasi haritasıyla ilgili senaryoları fiyatlamakta zorlanmış durumda. Yerel seçimlerin sonuçları genel seçimlere dair de ipuçları taşıdığından dolayı yatırımcılar geleceğe dönük senaryoları satın almaktadır. Bu gibi durumlarda teknik analizler yeterli olmasa da doğru öngörüler hala karlı kapanışları beraberinde getiriyor.

SEÇİM SONRASI BIST 100

BIST 100 endeksi, seçim sonrası güne 1.347,41 yükselişle 7.464,73 puandan ‘günaydın’ dedi. BIST ‘te işlem gören hisseler Cuma günkü kapanışına göre ortalama yüzde 1,95 oranında değerlenirken, bankacılık endeksi yüzde 3,17 holding endeksi yüzde 1,62 oranında yükseliş kaydetti.

Geçtiğimiz hafta yerel seçim öncesi başlayan hareketlilik ile yatırımcısına yüzde 7,03 kazandıran BIST 100 endeksi, seçim sonrasında da yükseliş yolunda emin adımlarla yürüyor. Birçok analist ise, BIST 100 endeksinde seçim öncesi başlayan hareketliliğin seçim sonrasında ortadan kalkabileceğini ve siyasi istikrarın da kısa vadede devam edebileceğini ifade etmektedir.

SEÇİMİN DÖVİZ PİYASALARINA YANSIMASI

31 Mart sabahında açılan uluslararası döviz piyasalarında seçimin ilk yankıları fiyatlanırken, pozisyonunu TL nin yükselişine yönelik alan yatırımcılar günün ilk saatlerine kârla uyandı. Seçim öncesi USD/TRY paritesinde 2,1740 desteğinin önemli olduğunu vurgulayan yatırım uzmanları, yatırımcılarının yüzünü güldürdü.

AKP’nin Türkiye genelinde beklenenin üzerinde oy alması sonucunda USD/TRY bankalararası piyasada 2,17 seviyesinin altına gerileyerek 29 Ocak’ta TC Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinin ardından gördüğü en düşük seviye olan 2,1624’ü gördü.

Avrupa kanadında ise Euro bir süredir 3,00 seviyesi üzerine tırmanmaya çabalarken seçim sonrası TL ye karşı güç kaybederek yeni güne 2,9860 liradan başladı.

FİTCH SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ

Seçim sonrası beklenen not açıklamalarından ilki Fitch’ten geldi. Fitch Türkiye’nin yabancı para cinsinden notunu BBB- ,yerli para cinsinden notunu ise BBB olarak teyit etti.

Cari açığın düşme beklentisinin devam ettiğine, ancak sermaye girişlerindeki azalmanın devamı halinde bu durumun ekonomik ve finansal istikrarı negatif yönde etkileyeceğine dikkat çekti.

Ayrıca Fitch, Türkiye açısından bu yıl ve gelecek yıl için büyüme beklentilerini aşağıya çekti. Türkiye’nin cari açığının bu yıl GSYİH’nın %6’sı, gelecek yıl ise %5’i düzeyinde olacağını öngördü,  fakat aynı zamanda siyasal riskin hala temel risk olduğunun da altını çizdi.

Böylece seçim sonuçlarının ardından merakla beklenen kredi notlarından biri de açıklanmış oldu. Şimdi ise yatırımcılar, farklı yöntemlerle değerlendirmeler yapan Moody’s’ten gelecek olan açıklamayı bekliyor.

Sonuç olarak, hararetli geçen bir seçimin ardından kredi notlarının negatife dönmemiş olması ve Aralık ayından bu yana git gide kan kaybeden TL’nin dolar ve euro karşısında kendini toparlaması ile Türkiye ekonomisinde iyi gelişmelerin yaşandığı bilinmelidir.

 

Ekonomist Fatma Nur Gür

USİAD Bildiren Dergisi 72. Sayında yayınlanan makale

Derginin 72. sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.org.tr

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam