Anasayfa USİAD Bildiren Altının Gözü Toprağa mı Bakıyor
Altının Gözü Toprağa mı Bakıyor
Perşembe, 09 Ocak 2014 11:20

2013 yılı altın için tam bir dönüm noktası oldu. Yıllardır riskten kaçanlara her daim güvenli liman olma özelliğiyle yatırımcıların ilk tercihi olan altın, 2013 yılında yatırımcısına ortalama yüzde 25 kaybettirdi. Peki, 13 yıl sonra tahtından olan altının piyasaya küsme sebepleri nelerdir? Bu küslük 2014 yılında da devam edecek mi?

AMERİKA MERKEZ BANKASI ALTINI KÜSTÜRDÜ

Her yıl istikrarlı kazanç denilince akla ilk gelen bu yatırım enstrümanı, bu yıl küresel dalgalanmaların kurbanı oldu. Bu dalgaların en etkilisi de Amerika Merkez Bankası FED’ den geldi. 2013 sonunda tahvil alımlarının 10 milyar dolar azaltılması yönünde alınan bu karar altın piyasasında sert satış baskısının yaşanmasına sebep oldu. Bu da demek oluyor ki, doların piyasada bol miktarda bulunduğu günler geride kaldı. FED’in parasal daralma yönündeki bu tavrı, altının neredeyse çıkarılma maliyetine denk gelen 1.200 dolar(ons bazında) seviyelerinin altına sarkmalara sebep oldu. Altındaki bu düşüş trendi ABD Merkez Bankasının tahvil alım kararlarına bağlı olarak devam edecek gibi görünüyor.

HİNDİSTAN ŞAŞIRTTI, ÇİN RAKİP ÇIKTI

Altının en büyük ithalatçısı olan Hindistan alımlarını kısıtlayacağı sinyallerini verdi. Hindistan‘ın Başbakanlık Ekonomik Danışmanlık Konseyi, devletin altın ithalatını caydırıcı tedbirler alması gerektiğini, halkın altın dışında farklı yatırım araçlarına yönelmesi gerektiğini belirtti. Bu kararın sebebi ise kullandığı altının tamamını ithal etmek zorunda olan Hindistan’ın cari açığının büyümesi oldu. Kullandığı külçe altının neredeyse tamamını ithal eden Hindistan‘da altın alımları, küresel talebin 2012 yılında yaklaşık yüzde 20’sini oluşturdu. Hindistanın altın ithalatına %2 gümrük vergisi koyması, halkın rahatlıkla altın alabildiği postahane gibi yerlerde artık altın değil devlet tahvili ve bono satılmasını önermesi alınan önlemler arasında... Son dönemlerde Çin para birimi olan yuanın uluslararası para birimi olması da bir diğer gündem konusu… Bu durumda merkez bankaları yuan rezervi tutmak durumunda kalacaklardır ve bunun için kasadaki altın rezervlerinin bir kısmını yuana çevirmeleri gerekecektir. Eğer yuan uluslararası para birimi olursa bunun altın fiyatlarında büyük kan kaybına sebep olacağı da şüphesizdir.

2014’TE ALTIN UNUTULMALI MI?

2013’teki oynaklığıyla yatırımcısının güvenini kaybeden altının sahneyi terk etmesi henüz söz konusu olmasa da güveni kazanması uzun zaman alacak gibi görünüyor. Fakat Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın(BOJ) gevşek para politikalarını sürdürmesi altındaki kan kaybını azaltacaktır. Bu nedenle uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa altına hala yatırım yapılabilir. Ancak 2014’te beklenen yükselişlerin ise dar bir bant aralığında olduğu unutulmamalıdır.

 

Ekonomist Fatma Nur Gür

USİAD Bildiren Dergisi 69. Sayında yayınlanan makale

Derginin 69. sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.org.tr

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam