Anasayfa USİAD Bildiren Vişne suyuyla vücudunuzun ritmini düzenleyin
Vişne suyuyla vücudunuzun ritmini düzenleyin

Vişnede melatonin hormonunun düzenlenmesinde rol oynayan bileşikler olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla çoğu kez ortaya kondu. MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) ise vişne suyu konsantreleri için yaptırdığı araştırmada melatonin türevlerine rastlandığını açıkladı.

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişneden elde edilen vişne suyu konsantresine dair MEYED’in (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) talebiyle Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen ve Araş. Gör. Cemile Yılmaz tarafından geniş kapsamlı bir araştırma yürütüldü. Vişne sularının kimyasal kompozisyonunun tüm detayları ile bilinmesi amacıyla yapılan araştırma, ülkemizde üretilen konsantre örneklerinde yüksek konsantrasyonlarda melatonin türevi bulunduğuna ışık tuttu. Vişne ve vişne suyu içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidan özellikleri ile besleyici bir seçenek iken bu bulgu ile Türk Vişnesi de kendisini kanıtlamış oldu. Vişne suyunun vücudun günlük ritminin düzenlenmesinde potansiyel rolü olduğuna inanılıyor.

TESPİT EDİLEN TÜREVİN VÜCUDA ETKİSİ

Üretimi yılda yaklaşık 1.2 milyon tona ulaşan vişne, Türkiye, Polonya ve Rusya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetiştiriliyor ve Türkiye, dünya vişne üretiminde birinci sırada yer alıyor. (FAO, 2013). Ülkemizde üretilen vişnenin büyük bir kısmı vişne suyu olarak tüketiliyor. MEYED, meyve suyu sanayisinin 2012 yılında işlediği vişne miktarını 56 bin ton olarak açıklarken vişne suyu konsantrelerinde vücudun biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonunun tespitine yönelik yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına dikkat çekiyor.  Melatonin; hem uykunun ve 24 saatlik biyolojik ritmin düzenlenmesinde, hem de antioksidan özelliği ile yaşlanmanın geciktirilmesinde rolü olan, çok fonksiyonlu bir hormon.

ARAŞTIRMA HAKKINDA

Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vural Gökmen;  “Bugüne değin vişne sularının bileşimlerinin belirlenmesi üzerine sınırlı sayıda çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda daha çok antosiyaninler, şekerler, organik asitler, mineraller gibi ögelerin tespitine yönelikti. Bu teknik çalışma kapsamında, ülkemizde yetiştirilen vişne türlerinden üretilen vişne suyu konsantrelerinin içerdiği melatonin ve türevlerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma ile vişne suyu konsantrelerinde melatonin ile aynı kimyasal özelliklere sahip bir melatonin türevinin varlığı tespit edildi. Bilindiği gibi melatonin, epifiz bezinden salgılanarak vücut biyoritminin düzenlenmesinde, uyku bozukluklarının önlenmesinde önemli rol oynayan bir hormon. Melatoninin temel fonksiyonu olan biyoritm düzenleme haricinde kansere karşı koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkileri de var. Ayrıca hücre içerisinde güçlü antioksidan aktivite göstermesi ile lipid, protien ve DNA gibi makromolekülleri serbest radikallere karşı koruyor.

Bu melatonin türevi, özellikle ülkemizde üretilen konsantre örneklerinde son derece yüksek konsantrasyonlarda bulunuyor. Ayrıca bu örnekler melatonin öncü maddesi olan ve vücuda alındığında belli koşullar altında melatonine dönüşen triptofan açısından da oldukça zengin. Bu bulgu, ülkemizde üretilen vişne suları için artı bir değer olarak kabul edilmeli. Şunu da belirtmeliyim ki; melatonin izomerinin biyoyararlanımı ve sağlık açısından vücutta yarattığı etkilerin belirlenebilmesi için geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç var. Ancak bu araştırmalar sonucunda vişne konsantresi ile vücuda alınan izomerin melatonin gibi etki gösterip göstermeyeceğini belirleyebiliriz” dedi.

 

USİAD Haber Merkezi

USİAD Bildiren Dergisi 66. Sayında yayınlanan haber

Derginin 66. sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.net

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam