Anasayfa Haberler Şimşek'ten "e-fatura" uyarısı
Şimşek'ten "e-fatura" uyarısı
Pazartesi, 19 Ağustos 2013 09:45

Maliye Bakanı Şimşek, e-fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin en geç 1 Eylül 2013'e sisteme geçmek için başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığın ilgili Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

İşletmelerde verimliliği ve etkinliği artıran elektronik fatura  (e-fatura) uygulamasına Kuzey Avrupa ülkelerinin 1980'lerde başladığını ve uygulamada yüzde 99 oranını yakaladıklarını, Latin ülkelerinin ise e-fatura uygulamasını 2000'lerde başlattığını ve yüzde 90 seviyelerine ulaştıklarını ifade eden Şimşek, elektronik hizmet seçeneklerine yatırım yapan bir ülke olan Türkiye'de ise bu konuda çok geç kalındığına dikkati çekti.

Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu kapsama giren mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihine kadar sisteme geçmek için başvurmaları gerektiğini vurguladı. Uygulamaya başlama tarihinin ise 1 Ocak 2014 olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Mükelleflerimizin bu uygulamaya geçişlerini kolaylaştıracak her türlü idari tedbir Gelir İdaresi Başkanlığımız tarafından alınmış bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-fatura başvurularını elektronik olarak almakta olup mükellefler 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tüm başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Dünya uygulamalarına paralel olarak e-fatura uygulamasında özel entegratörlerin fatura alma gönderme konusunda hizmet verebilmesi imkanı sunularak uygulamanın yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığının 'www.efatura.gov.tr' internet adresinde şu ana kadar özel entegrasyon izni almış 10 firmanın ismi yayınlanmış ve e-fatura uygulamasında hizmet vermek üzere özel entegrasyon başvurusu yapmış 11 firmanın ise test çalışmaları devam etmektedir."

Bunların yanı sıra mükelleflere bilgilendirme amaçlı mektupların da gönderildiğini anlatan Şimşek, e-fatura uygulamasının, mükelleflerin vergiye uyum maliyetini son derece düşürdüğünü, işletmelerin yönetimini son derece kolaylaştırdığını ve kurumsallaşma anlamında da birçok fayda sağladığını söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam