Anasayfa USİAD Bildiren “Meyve Cenneti Türkiye Dünya İhracatından sadece % 1.6 Pay Alabiliyor”
“Meyve Cenneti Türkiye Dünya İhracatından sadece % 1.6 Pay Alabiliyor”
Çarşamba, 14 Ağustos 2013 07:28

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, meyve suyu sektörünü USİAD Bildiren’e değerlendirdi.

Toplam 13 milyar dolar değerinde olan dünya meyve suyu ihracatında meyve cenneti olarak adlandırılan ülkemiz bunun sadece yüzde 1.6 pay alabildiğine dikkat çeken Akdağ şöyle konuştu: “Çok büyük bir potansiyeli ve üretim gücü olmasına rağmen, ham madde teminindeki dar boğaz nedeniyle Türkiye henüz ilk ona girememiştir.”

Yaz aylarının gelmesiyle meyve suyu tüketiminde artış ne kadar oldu? İç ve dış pazarda ortalama satış rakamları nedir?

2012 yılında Türkiye’de tüketilen alkolsüz içeceklerin yüzde 9’unu meyve suları ve meyve nektarları oluşturdu.  Son 10 yılda Türkiye’deki meyve suyu tüketimi 3 kat artış gösterse de ülkemizde %100 meyve suyu ve nektarının kişi başına yıllık tüketimi ortalama 8 - 9 litre düzeyinde. Bu oran, ABD ve AB’deki gelişmiş pazarların oldukça gerisinde. Örneğin; AB’nin kişi başına ortalama tüketimi 21 litre, AB içindeki gelişmiş pazarlardan Almanya’da 34 litre, Kanada’da 52, ABD’de 43 litre civarında. Bu ülkelerde tüketim oranının yüksek olması, meyve suyunun günlük meyve gereksinimini karşılamak için tercih ediliyor olmasından kaynaklanıyor.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün küresel beslenme stratejisinin anahtar önerilerinden biri, günde 400 gr. meyve ve sebze tüketilmesi. Bu yaklaşım, ABD’de ve AB’de uygulanan “5 a day” kampanyalarının temelini oluşturuyor. Bu kapsamda sağlıklı bir beslenme için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi öneriliyor. Günlük meyve gereksiniminin 1 porsiyonunun da 1 bardak %100 meyve suyuyla karşılayabileceği belirtiliyor. Yani bütün gıdalarda olduğu gibi aşırıya kaçmadan tüketim öneriliyor ve günde 1 bardak meyve suyu tüketmenin sağlıklı beslenme açısından tamamlayıcı olduğu belirtiliyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte meyve suyu tüketiminde de önemli artışlar yaşanıyor. Sağlıklı beslenme trendinin etkisiyle önümüzdeki yıllarda da iç tüketimin istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmesini bekliyoruz. Her mevsim her meyveyi bulamayacağımız ve hepimizin içinde bulunduğu hızlı yaşam temposu içinde, her zaman günlük gereksinimimizi karşılayacak kadar taze meyve tüketemediğimiz bir gerçek. Dolayısıyla mevsiminde olgunlaşmış olan meyvelerden elde edilen ambalajlı meyve sularının, günlük beslenmemize sadece renkli ve lezzetli bir katkıda bulunmadığını, ayrıca günlük meyve gereksinimimizin 1 öğününü karşılayabileceğini hep hatırlamalıyız. 2013 yılında meyve suyu sektörünün yüzde 5’in üzerinde büyüyeceğini öngörüyoruz.

“TÜRKİYE GELECEK VADEDİYOR”

Meyve suyu sektörü nasıl bir grafik çiziyor? Türkiye meyve suyu üretiminde merkez olabilir mi?

Türkiye, konumu gereği kıtalar arası mamul ve yarı mamulde köprü vazifesi görmektedir. Uluslararası sektörün bu coğrafyayı ana üs olarak seçmesinin ülkemiz açısından önemi büyüktür. Türkiye,  global meyve suyu sektöründe en çok gelecek vadeden pazarlardan biri haline gelmiştir. Türkiye konumu, meyve üretimindeki gücü, meyve suyu sektörünün kullandığı ileri teknoloji ve üretim kalitesi açısından büyük bir potansiyele sahip. Türk müteşebbislerinin dürüst ve ilkeli çalışma özellikleri de Türkiye’yi aranan ülke konumuna getirmektedir.

Türkiye’nin dünya meyve suyu sektöründeki sıralaması nasıl?

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre meyve suyu sektörü 62 milyar litrelik küresel pazar gücüne sahip ve yapılan projeksiyonlara göre meyve suyu sektörünün dünya çapında büyümesi beklenmektedir. Dünya meyve suyu ihracatı 13 milyar dolar değerindedir. Meyve cenneti olarak adlandırılan ülkemiz bir çok avantajı olmasına rağmen, dünya ihracatından sadece % 1.6 pay alabilmektedir. Çok büyük bir potansiyeli ve üretim gücü olmasına rağmen, ham madde teminindeki dar boğaz nedeniyle Türkiye henüz ilk ona girememiştir.

Türkiye meyve suyu sanayi, Avrupa ile kıyaslandığında genç bir sektör olsa da teknoloji bakımından yapılanmasını hızla geliştirerek eşit seviye ulaşmıştır. Sektör yeterli derecede bilgi birikimine sahiptir. Ayrıca ülkemiz meyve suyu sektöründeki firmalar Avrupa’da kullanılan en gelişmiş teknolojileri uygulamakta; bununla beraber tesislerimiz Avrupa’daki birçok tesisten daha yeni durumdadır. Sektördeki firmaların hepsi ihracat yapmakta, dolayısıyla hem teknolojik gelişmeleri anında takip edebilecek dinamizme, hem de yurt dışında rekabetçi olabilecek kalitede üretim becerisine sahipler.

Ayrıca bu gelişmelerde MEYED’in yurt dışında sektörün temsilcisi ve tanıtıcısı konumunu çok üst seviyelere taşımasının da büyük katkısı olduğunu belirtmek gerek. MEYED 1997 yılından bu yana Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu’nun (IFU), 2005 yılından bu yana ise Avrupa Meyve Suyu Birliği’nin üyesidir. Bu uluslararası kurumların genel kurullarında sektörü temsil etmekle beraber, teknik, bilimsel ve iletişim komisyonlarında da görev almaktayız. Ayrıca 2010 yılından bu yana da IFU’nun Yönetim Kurulunda yer almaktayız. Uluslararası platformlardaki aktif ve başarılı çalışmalarımız sayesinde de, yurt dışında yapılan uluslararası kongrelerin neredeyse hepsine konuşmacı olarak davet edilmekteyiz. Böylelikle Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini geniş kitlelere aktarma, sektörün önüne yeni ihracat kapıları açma fırsatı buluyoruz. Sonuç olarak Türkiye’nin önünde Avrupa ve Orta Doğu’nun en önemli meyve suyu konsantresi tedarikçisi olmak gibi önemli bir fırsat bulunmaktadır.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR İHRACAT POTANSİYELİ BARINDIRIYOR”

Türkiye’nin meyve suyu ihracatı ne oranda?

Türkiye meyve suyu sanayinin ihracat bakımından büyük bir potansiyeli bulunmaktadır. 2006 – 2011 yılları arasında meyve suyu sektörünün ihracatı 2 katından fazla artarak, 104 milyon dolardan, 221 milyon dolara ulaşmıştır. 2012 yılında ise tüm zorluklara rağmen 230 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı 150’nin üzerinde seyretmektedir. Bu da Türkiye’nin ürünlerinin küresel meyve suyu pazarında büyük ölçüde kabul gördüğünü, fiyat rekabeti şansının artması halinde ihracatının geometrik olarak büyüme göstereceğini işaret etmektedir.

Türkiye’nin başlıca ihracat pazarı Avrupa’dır. Son yıllarda gelişen diğer pazarlara da açılım yapılmaktadır. Türkiye’nin ihracat yaptığı başlıca ülkeler sırasıyla; Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD, Belçika, İtalya, Avusturya, Fransa, Rusya Federasyonu ve Polonya’dır. Öte yandan Türkiye meyve suyu sanayisi Afrika’dan Japonya’ya, Avustralya’dan Brezilya’ya Dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki dönemde AB’ye ek olarak Orta Doğu, Afrika vb. gibi gelişen pazarlara ihracatımızın da artması beklenmektedir. Meyve suyu sanayi her zaman dış ticaret fazlası veren ülke ekonomisine net döviz getirisi olan parlak bir sektör olmuştur. Gelecek dönemde de dış ticaret dengesinin ihracat lehine gelişmesi beklenmektedir.

Türkiye meyve suyu sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki yıllar için iyiye gidiş söz konusu mu?

Türkiye, global meyve suyu pazarı için oldukça cazip bir ülke. MEYED olarak ülkemizin bu pazardan maksimum verim alması için elimizden geleni yapıyoruz. Ülkemiz tarıma elverişli coğrafi yapısı, uygun iklim koşulu, ihracat gücünü arttıran özel konumu, lojistik ve enerji kaynaklarına yakınlığı, genç nüfusu, artan alım gücü, dinamik iç pazar gibi birçok avantaja sahip. Bu avantajları ile Türkiye’nin meyve suyu üreticileri için dünyanın meyve tedarik merkezi haline gelmesi hayal değil. Türkiye, gıda sektörünün tümünde, özel olarak da meyve suyu sektöründe giderek dünya oyuncusu olma yolunda ilerliyor. Yatırımcıların da potansiyeli yüksek Türkiye pazarına yöneldiği görülüyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

MEYED’in gerek ulusal, gerekse uluslararası platformlarda sağladığı en önemli gelişmelerden biri “Dünya Meyve Suyu Günü” girişimini ülkemize kazandırması olmuştur. Tüketicilerin meyve suyu ve benzeri ürün kategorileri arasındaki farklar ile meyve suyunun sağlıklı beslenmedeki bütünleyici rolünü benimseyecek şekilde bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle meyve suyunun sağlıklı beslenmedeki bütünleyici yeri, gıda güvenilirliği ve kategoriler arasındaki farklar gibi konularda tüketicileri bilinçlendirmek, kamuoyu nezdinde bir farkındalık yaratmak amacıyla ortaya konan “Dünya Meyve Suyu Günü”, MEYED’in teklifi üzerine Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU) tarafından başlatılan ve 2010 yılından bu yana devam eden uluslararası bir girişimdir. Ulusal çapta MEYED olarak bu anlamlı günde sokak şenlikleri ve paneller düzenledik. Bu yıl ise uluslararası bir zirve organize edildi.

Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, 30 Mayıs 2013 tarihinde, Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin (MEYED) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel’de düzenlenen zirvede;  inovasyon yatırımı, sektördeki yeni trendler, sürdürülebilirlik konuları ile hammadde, meyve suyu sağlık ilişkisi, bugünün ve geleceğin tüketici beklentileri kapsamlı olarak ele alındı. “İyi beslenme sağlığın temelidir” ilkesinden yola çıkılarak, geleceğe umutla bakmak için sektöre işbirliği çağrısı yapıldı.

Üç farklı oturumla gerçekleştirilen panellerde; sürdürülebilirlik, meyve suyu ve sağlık ilişkisi, fiyat politikaları, kalite ve güvenlik, iklim değişikliğinin hammaddeye etkileri, yeni pazar fırsatları ön plana çıkarken; bazı başlıklar bilimsel yönleriyle ele alındı. Sektörün tarıma daha fazla yatırım yaparak çiftçilerle organize olması, işbirliği yapması, sorunlarını dinlemesi, çözümler üreterek hammadde teminindeki kayıpların önüne geçilmesi yönünde öneriler paylaşıldı. Zirvede ayrıca bilimsel araştırma ve AR-GE’ye daha çok yatırım yapılması, tüketicilerin yaşam şekillerine uygun yeni ürünler sunulması, sektörün meyve tüketimine yardımcı olduğu, meyve suyunun meyvenin sıvı hali olduğuna daha çok dikkat çekilmesi gerekliliği anlatıldı. Dünya Meyve Suyu Günü’nü ülkemizde her yıl kutlayarak sektörümüze katkı sağlamaya devam edeceğiz.

 

Söyleşi: Deniz Toprak

USİAD Bildiren Dergisi 64. Sayında yayınlanan söyleşi

Derginin 64. sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam