Anasayfa Haberler Ancak 1 kuruş düşürebildi!
Ancak 1 kuruş düşürebildi!

Doların 1.90 TL sınırını aşmasıyla Merkez kura müdahale etti. 5 döviz satım ihalesinde toplam 250 milyon dolarlık satış yapıldı. Dolar sadece 1 kuruş gerileyerek 1.89 TL’den kapandı.

Gezi Parkı eylemlerinin yanında gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan yabancı çıkışı Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Merkez Bankası, gün içinde açtığı 5 döviz satım ihalesi ile 250 milyon dolarlık döviz satışı yaptı. Ancak Merkez’in müdahalesi kur seviyesinde fazla etkili olmadı. İlk müdahaleyle 1.8880 TL’ye inen dolar yeniden 1.90 TL’ye yükseldi. Merkez Bankası’nın ilk ihalesine 77, ikincisine 160, üçüncüsüne 150, dördüncüsüne ise 111 milyon dolarlık teklif geldi. Son ihale bugün valörlü yapıldı. Dolar günü 1.89 TL seviyesinden tamamladı.

Oynaklık iyice arttı

Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Ek sıkılaştırma geliyor

Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, “Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir” dedi.

Açıklama şöyle devam etti: “Gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki oynaklığın seyrine bağlı olarak değişebilecektir.”

FAİZ YÜZDE 6.82’YE ÇIKTI

ABD faizlerindeki sert yükseliş ve bu sabah polisin Taksim’e müdahalesinin ve ardından polisin kısa bir süreliğine de olsa Gezi Parkı’nın içine girmesiyle 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 8 seviyesini aştı. Gösterge tahvilde ise bileşik faiz yüzde 6.33 seviyesinden güne başladıktan sonra gün içinde en yüksek yüzde 6.82 seviyesini test etti. Bankacılar özellikle gösterge tahvilde hacimlerin çok düşük olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul yüzde 1.76 düştü

Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma açıklamasıyla düşen kura paralel alıcılı açılan Borsa İstanbul, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasının ardından, polisin Gezi Parkı’na girmesiyle oluşan gerilim ve global yükselişe bağlı içeride de faizlerin yükselmesiyle ikinci seansa satıcılı başladı. İlk seans bir ara yüzde 2.25 artan BIST-100 Endeksi ikinci seansta gelen satışlarla günü yüzde 1.76’lık kayıpla 75.041 puandan tamamladı.

Ata Yatırım Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, endeksin satışa geçmesinde bir kaç faktörün olduğunu belirterek, “Başbakanın konuşmaları negatif algılandı. Ayrıca global faizlerdeki yükseliş içerideki fazlerin de yükselmesine neden oldu” dedi.

Endeks gün içinde 74.306 puana kadar geriledi.

ML: Türk tahvilinin cazibesi azaldı

Bank of America Merrill Lynch, Türkiye’nin dış borçlanma araçları için tavsiyesini ‘piyasaya paralel getiri’den ‘piyasa altı getiri’ye indirdi. BofA ML, yerel para cinsinden tahviller ve kur için de aşağı yönlü beklenti içinde olmaya devam ettiğini belirtti. BofA ML, Türk piyasalarının Türkiye’nin Moodys’den yatırım yapılabilir seviyede not aldığı Mayıs ayından bu yana baskı altında olduğunu belirtirken, global faiz oranlarında normalleşme ve yurtiçindeki politik kargaşanın Türkiye’le sermaye girişlerine zarar verdiğini ve Merkez Bankası’nın daha sıkı likidite, döviz satım ilaheleri ile TL’yi savunmaya karar verdiğine işaret etti.

Gelişen ülke piyasaları karıştı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi durduracağı endişeleri Türkiye gibi diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Hindistan Rupisi dün dolar karşısında tarihi dibine inerken Brezilya Reali yüzde 0.25, Kore Wonu yüzde 0.54, Malezya Ringiti yüzde 0.68, Tayvan Bahtı yüzde 0.65 değer yitirdi.

Para anavatanına geri mi dönüyor?

ABD’nin parasal genişlemeyi durduracağı beklentileri dolara olan talebi artırdı. ABD’nin 30 yıllık tahvillerinin fiyatı 1 puan düşerken tahvilin getirisi 14 ayın yeni en yüksek seviyesine ulaştı. Tahvil fiyatlarındaki düşüşte, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) dün sona eren iki günlük toplantısının ardından piyasadaki volatilitenin azalmasını sağlayacak yeni önlemler açıklamaması etkili oldu. ABD’nin 30 yıllık tahvilinin getirisi düne göre 5.5 baz puan artışla yüzde 3.427 seviyesinde yer aldı.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam