Anasayfa Haberler KOBİ, 'günü kurtarma' kredisi istiyor!
KOBİ, 'günü kurtarma' kredisi istiyor!
Çarşamba, 20 Mart 2013 09:13

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, KOBİ'lerden şimdiye kadar ağırlıklı olarak işletme sermayesi ihtiyacı için kredi talebi aldıklarını belirterek, yılın ikinci yarısında yatırım kredisi talebinin canlanmasını beklediğini söyledi.

Henüz piyasada iç talebin canlandığına dair kuvvetli sinyaller almadıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, geçen yılın KOBİ'ler için çok da iyi bir yıl olmadığını belirtti. Karadere, "Geçen sene Türkiye'de iç talebin daraldığını düşünecek olursanız KOBİ'lerin cirolarının artmadığı, satış yapmakta zorlandıkları bir yıl geçirdiler. Dolayısıyla kullandıkları kredileri ağırlıklı olarak günlük yaşamlarını kurtarma amaçlı, işletme sermayesi olarak kullandılar. Geride bırakmak üzere olduğumuz 3 aylık döneme baktığınızda ben çok büyük bir farklılık görmüyorum" dedi.

Karadere, ikinci 6 ayda ekonomideki hızlanma beklentilerine paralel KOBİ'lerden de işletme kredisinin yanında yatırım kredisi talebinin de gelmesini beklediğini anlatırken faizde ise ortalamanın yüzde 12'ye geldiğini bundan sonra düşüş ivmesinin daha yavaş olmasını öngördüklerini bildirdi. Garanti Bankası'nın DÜNYA Gazetesi işbirliği ile düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri toplantıları 10'uncu yılını devirdi. 10 yılda 61 ile giden 83 toplantı yapan 250 bin kilometreyi kat eden Garanti Bankası 400 konuşmacı ile 25 bin KOBİ'yi de bir araya getirdi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 10 yılını doldurması nedeniyle düzenlenen toplantıda Anadolu Sohbetleri için gittikleri illerde ticaret ve sanayi odalarının uzmanlık gerektiren başka alanlarda da bilgilendirme toplantısı yapılmasını talep ettiğini de ifade ederek şimdi Niğde Ticaret Odası'nın işbirliği ile KOBİ'lere vergi konusunda bilgilendirme toplantısı yapacaklarını da bildirdi. Nafiz Karadere, gündeme ilişkin sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Günü kurtarma kredisi kullandılar

Geçtiğimiz yıl KOBİ'ler iyi bir yıl geçirmediler. Geçen sene Türkiye'de iç talebin daraldığını düşünecek olursanız KOBİ'lerin cirolarının artmadığı satış yapmakta zorlandığı bir yıl geçti. Dolayısıyla kullandıkları kredilerini ağırlıklı olarak günlük yaşamlarını kurtarma amaçlı, işletme sermayesi olarak kullandılar. Geride bırakmak üzere olduğumuz 3 aylık döneme baktığınızda ben çok büyük bir farklılık görmüyorum. Ekonomide bu yıl iç piyasa güdümlü bir büyüme bekleniyor. Ama henüz iç piyasada bir hareketlenme bir iç talep canlılığı görmedik. Ekonominin ilk çeyrek sonundan başlayıp yılın ikinci yarısında hızlanacağını bekliyoruz. Dolayısıyla o hızlanma geldiği anda KOBİ'lerin kredi taleplerinde bir değişim başlayacaktır. Belki kredi talebi çok aşırı bir büyüme göstermeyecek ama günü kurtarmaya yönelik kredilerden ziyade daha çok işini büyütmeye yönelik kredi talepleri ile karşı karşıya kalacağız. Senenin ikinci 6 ayında bunu görebiliriz. KOBİ canlanmanın uzun süreli olacağını gördüğü andan itibaren hemen yatırıma başlıyor.

Faizde süratli düşüş beklememek lazım

KOBİ kredisi faiz oranları şu anda yüzde 12'lere geldi. Temmuz ayında bu yüzde 18 düzeyindeydi. Yüzde 8.5-9 gibi tek haneli kredi faizi kullanan KOBİ'de var, yüzde 15 kullanan da var. Neden faizler daha fazla inemiyor derseniz, Merkez Bankası munzamı yukarı çekiyor. Kaynak maliyeti yükselen banka kredi faizini hızlı düşüremiyor. Ama mevduat faizi ile aradaki makası koruyan da tamamen Merkez Bankası'nın munzam ayarlamaları. PPK toplantısında binde 5 ile yüzde 1 arasında yeniden yükselme bekliyoruz. Faizlerin aşağı düşme ivmesi çok hızlı olmayacaktır. Kredi faizleri düşecektir ama süratli düşüş beklememek lazım.

Merkez Bankası ayrımı kendi yapmak istemiyor

Biz hizmet müessesesiyiz, frene basamayız. Kendi kriterlerimiz doğrultusunda değerlendiririz. Merkez Bankası da bankaya sen frene bas demiyor, yol gösteriyor. Merkez  Bankası'nın asıl işaret etmeye çalıştığı tüketici kredilerindeki büyüme cari açık üzerinde baskı yaratıyor. Bu ayrımı yapmıyorlar. KOBİ ve ticari bankacılık müşterilerine verilen kredilerde direkt olmasa bile dolaylı yollarla cari açığa baskı yaratabilir. İhracata verdiğiniz kredide bile sorun olabiliyor. Bazı ihracatçı ihraç ettiği malın yüzde 30'una ithal girdi malı kullanıyor. TBB aracılığıyla birkaç kere ilettik ama o ayrıma çok gitmek istemiyor. Biz o ayrımı yapmak istemiyoruz dediler.

Tüketici kredileri canlı

Kredi artış hızında yüzde 15'e doğru meyil yok. Tüketici kredileri çok canlı. Belki de Merkez Bankası munzam karşılık oranlarında daha ciddi tedbirler almak zorunda kalabilecek. KOBİ kredileri özelinde büyümenin yüzde 20'ler civarında olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası yüzde 15 büyüyeceksiniz diyorsa bankalar toplam kredi büyümesini oralarda tutmaya çalışacaklardır veyahut  Merkez Bankası aldığı önlemlerle orada tutacak.

KOBİ'lerin %56'sının aklına Garanti geliyor

Nafiz Karadere, "Bir KOBİ üç bankayla çalışabilir. Ama nakit  akışının geçtiği bir banka ana bankasıdır. Bağımsız araştırma şirketi IPSOS'a 2011 yılında bir  çalışma yaptırdık. Sonuçta KOBİ'ler arasında banka deyince aklınıza hangisi geliyor sorusuna yüzde 56'sı Garanti cevabını veriyor. Bunların çok bir oranı ana bankası olarak Garanti Bankası'nı gösteriyor. Garanti Bankası'nın KOBİ'de pazar payı yüzde 12.8" dedi. Garanti'nin KOBİ'de son 4 yılda kredi ve mevduat büyümesinin yüzde 150'nin üzerinde olduğunu da kaydeden Karadere, "Pazar payımız yüzde 12.8'e geldi. Ortakları dahil 1.4 milyon KOBİ müşterimiz var. Bu sayıya her yıl 40-50 bin işletme ortağıyla beraber yeni 100 bin KOBİ müşterisi ekliyoruz. Bu yılki hedefimizde 100 bin. Biz bu grubun içinden her yıl 11-12 bin KOBİ'yi her yıl mezun edip, ticari bankacılığa devrediyoruz" bilgisini verdi. (Dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam