Anasayfa Haberler “5-5-5'i görürsek tebrikleri kabul ederim”
“5-5-5'i görürsek tebrikleri kabul ederim”

Başçı, Enflasyon yüzde 5'e getirildiğinde kendiliğinden büyümenin yüzde 5'e doğru hızlandığını cari dengenin yüzde 5 sevilerine indiğini görürsek, görürsek vatandaşlarımızdan tebrikleri kabul edebilirim'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Enflasyon tahminine temel oluşturan varsayımlarda önemli güncelleme olmadığını belirtti.

Merkez Bankası Erdem Başçı, yılın ilk Enflasyon Raporu'nu açıkladığı toplantıda, mayıs ve haziranda enflasyonda geçici artış görülebileceğini, 2013 sonu enflasyon tahminini yüzde 5,3 olarak koruduklarını dile getirdi.

Başçı sözlerini şöyle sürdürdü: ''2013 yılının ilk yarısında iç talebin bir önceki rapor dönemine göre daha güçlü olduğu bir görünümü esas aldık. Dış talepte zayıf seyir devam ediyor. Pazar ve ürün çeşitlenmesinin katkısıyla ihracatın ılımlı artmaya devam ettiği bir görünümü esas aldık. Çıktı açığındaki güncellemenin 2013 enflasyonu tahminimize önemli bir etkisi yok İthalat fiyatlarının görünümünde önemli farklılaşma olmadı. İşlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyrinin önümüzdeki dönemde devam etmeyeceğini varsaydık. Gıda fiyatlarının yıllık artış oranı varsayımını yüzde 7 olarak koruduk Tütünde yapılan ayarlamanın enflasyona etkisi tahmin ettiğimiz ölçüde oldu. 2013 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla orta nokta 5.3% olmak üzere 3.9-6.7% aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla orta nokta 4.9% olmak üzere 3.1-6.7% aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz. Kredilerin yüzde 15 büyüyeceğini, reel efektif döviz kurunda önemli bir değişiklik olmadığını varsaydık. Petrol fiyatları varsayımımızı 2013 için 107 dolardan 108 dolara revize edildi. Kredilerde büyüme ne kadar yüzde 15'e yakın olursa enflasyon yüzde 5 olacaktır.''

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başçı, ''kredi derecelendirme kuruluşları haddinden fazla konuşuluyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının önemi eskisi kadar kalmadı'' dedi.

Başçı, ''Finansal piyasalardaki belirsizlik son derece düşük, ekonomik politika belirsizliği oldukça yüksek.2013 yılında en önemli risk; dünyada ekonomik politika belirsizliği olacaktır'' diye konuştu.

Yılın Merkez Bankası Başkanı seçilmesi konusunda görüşleri sorulan Başçı, ''Ödül konusunu çok abartmamak lazım. Önemli olan düşük enflasyonun büyümeye de dış dengeye de fayda sağlayacak.Enflasyon yüzde 5'e getirildiğinde kendiliğinden büyümenin yüzde 5'e doğru hızlandığını cari dengenin yüzde 5 sevilerine indiğini görürsek, 3 tane 5'i görürsek vatandaşlarımızdan tebrikleri kabul edebilirim'' dedi.

Net politika sinyali vermediklerini bildiren Başçı faiz koridorunda ve/veya politika faiz oranlarında eğer gerekirse ölçülü bir indirim gündeme gelebileceğini kaydederek, verilere bağlı izlemekte fayda olduğunu dile getirdi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam