Anasayfa Haberler Maliye Bakanı itiraf etti!
Maliye Bakanı itiraf etti!
Pazartesi, 21 Ocak 2013 20:15

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi oranı düşmesine rağmen Türkiye’nin dünyada en pahalı akaryakıt kullanan ülkeler arasında olduğunu açıkladı.

Şimşek, serbest piyasa koşullarına göre oluştuğuna dikkat çekerek, “Rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamu tarafından belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirildi” dedi. Türkiye’nin Aralık 2012 itibarıyla dünya sıralamasında en pahalı akaryakıt kullanan ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Bakan Şimşek, “Ancak bu zamana dek artan fiyatların aksine akaryakıt üzerindeki vergi yükü son 10 yıllık dönemde artmamış aksine azalmıştır” ifadesini kullandı.

8 LİRALIK DÜŞÜŞ OLDU

Akaryakıttan alınan vergilerin son 10 yıllık örneğini veren Şimşek, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın yazılı soru önergesine şu yanıtları verdi:

“100 liralık benzinin fiyatının içindeki vergi yükü 31 Aralık 2002 tarihinde 70.2 lirayken Aralık 2012 itibarıyla 62 lira oldu. Aynı şekilde 100 liralık motorin fiyatının içindeki vergi yükü 1 Ocak 2005 tarihinde 65.1 lirayken Aralık 2012 itibarıyla 53.4 liraya düştü.

AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bakanlığımız izlenen ekonomik programlar, bütçe hedefleri ve gerçekleşmelerini de gözönünde bulundurarak vergi yükünü azaltmaya çalışıyor. Bunun yanı sıra yapılacak mevzuat veya oran değişikliklerinin umulan toplumsal faydayı sağlamama ihtimali, diğer vergisel uygulamalar açısından olumsuz sonuç doğurma riski, alaçlanan sosyal faydanın başka vasıtalarla sağlanma imkanı gibi hususlar da gözönünde bulunduruluyor.”

ÖTV’DE SAPMA ZAMLARI

Maliye Bakanlığı, en son geçtiğimiz eylül ayında benzin, motorin ve LPG’nin vergi tutarını litre başına 30 kuruş artırmıştı. Bütçe hedeflerindeki sapma nedeniyle yapılan bu düzenlemeyle 95 oktan kurşunsuz benzinde 1 lira 87 kuruştan 2 lira 15 kuruşa çıkan ÖTV; 98 oktan kurşunsuz benzinde 1 lira 99 kuruştan 2 lira 29 kuruşa yükseldi. Vergi, motorinde 1 lira 59 kuruş, LPG’de ise 1 lira 57 kuruş oldu.

 

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam