Anasayfa Haberler Konutta KDV sistemi sil baştan
Konutta KDV sistemi sil baştan
Salı, 01 Ocak 2013 16:23

Maliye Bakanlığı konutta KDV düzenlemesini değiştirerek ‘metrekare’ esasının yanında fiyata göre KDV alınması esasını da getirdi. Buna göre 1+1 ev alanlar bile yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalabilecek. Eskiden 150 metrekarenin altı sadece yüzde 1 KDV ödüyordu.

Yani artık 150 metrekareye kadar olan evlerde arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, yeni konut alımlarında önemli bir KDV değişikliğine gidildi. Önceden 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1, 150 metrekrenin üzerindeki konutlarda yüzde 18 olarak uygulanan sisteme fiyat esası da eklendi.

Yeni sisteme göre net alanı 150 metrekareye kadar konutlarda arsa birim metrekare vergi değeri 500 lira ile bin lira arasında ise konutların tesliminde yüzde 8 vergi alınacak. Bin lira ve üzerinde olan konutların teslimindeki vergi oranı ise yüzde 18 olarak uygulanacak.

150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 18'lik KDV esası devam edecek.

İlgili kanun büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan konutları kapsayacak. Ancak afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve risk alanı olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler kapsam dışı tutulacak.

Yeni KDV uygulaması bugünden itibaren geçerli olacak. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alanların durumunda ise herhangi bir değişiklik olmayacak.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam