Anasayfa Haberler Bankalardan davacılara “arşiv ücreti”
Bankalardan davacılara “arşiv ücreti”
Perşembe, 20 Eylül 2012 09:54

Bankalarla yaşadıkları sorunları yargıya taşıyacak tüketicilerin yoluna bankalar taş koydu. Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin istedikleri arşiv ve dokümanları bankadan istemenin bedeli 120 TL’den başlıyor.

 

Eskiye rağbet artınca bankalar bu ücretin adını “Arşiv ücreti” olarak koydu. Eskiye rağbet artınca bit pazarına nur yağdı.

 

Bankalara savaş açan özellikle de kredi masraflarını bankalardan geri almak isteyen tüketicilerin sayısı gittikçe artınca banka sayıyı azaltmak için yıldırma politikasına başladı.

Şikayetvar.com’a gelen şikayetlere göre bankalarla yaşadıkları sorunları yargıya taşıyacaklara bankalar ek bir ücret çıkardı. Buna göre artık banka ile yaptığınız sözleşme ya da adınıza ait belge ve dokümanları banka arşivinden almanın bedeli 120 TL’den başlıyor. Hatta kimi bankalar tek bir belge için 63 TL alırken istenilen belge arttıkça arşiv ücreti de artıyor.

İşte bu sorunu yaşayan tüketicilerin şikayetleri şöyle:

YARGI YOLUNU KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR!

“Bankadan 2008 yılında kullandığım bayram kredisinin dosya masrafları ve zorla yaptırılan sigorta ücretleri konusunda tüketici hakem heyetine başvuru yapmak üzere kredi ve sigorta ile ilgili imzaladığım belgeleri bankadan istedim. Banka bunun için arşiv ücreti adı altında tam 120 TL ücret istedi. Tüketici mahkemesi ya da tüketici hakem heyetleri incelemek üzere belgeleri istediğinde yine aynı ücretler bu resmi kurumlardan alınıyor mu? Arka plandaki birçok hizmetler için staj öğrencilerini komik rakamlarla çalıştırmaktadırlar. Arşiv ve dokümanlama, bankanın zaten görevi değil midir? Havale, eft, kredi, yatırım ve daha birçok bankacılık işleminde zaten kazanırken, bunların arşivinden tekrar ücret istenmesini doğru bulmuyorum.Tüketicinin yargı yolunu kapatmaya çalışıyorlar.”

HER BELGE İÇİN ÜCRET KATLANIYOR

“Bankadan tüketici kredimin masraflarını ve erken kapama masraflarını gösteren ödeme dekontlarımı bir dilekçe yazıp istedim. Bankadan telefon ile geri dönüş yaptı. Telefondaki kişi ‘Dekontları bulmak için arşiv araştırması yapacaklarını ve bunun için her bir dekont başına 63 TL para keseceklerini aksi takdirde dekontları veremeyeceklerini’ belirtti. Neden kendimize ait olan dekontları almak için birde üstüne para verelim.”

ADINI “ARŞİV ÜCRETİ” KOYDU

“Kredi alırken banka tarafından kesilmiş olan masrafların dökümü ile bu tutarların iadesine ilişkin başvuru yaptığımda ekran görüntüsü, ekstre, döküm çıkartabilmemiz için arşiv ücreti almamız gerekiyor dendi. Bankanın müşteri hizmetlerini aradım istenen bu paranın yasal dayanağı nedir diye sormak için ama her aramamda yaklaşık 12 şer dakika beklememe rağmen kimseye ulaşamadım.”

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam