Anasayfa Haberler Çiftçi kooperatiflere 4 milyar 425 milyon TL borçlu
Çiftçi kooperatiflere 4 milyar 425 milyon TL borçlu
Cuma, 31 Ağustos 2012 10:25

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye genelinde tarım kredi kooperatiflerinden kredi kullanan ortakların, 31 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla toplam 4 milyar 425 milyon TL kredi borcu bulunduğunu bildirdi.

 

Eker, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın yazılı soru önergesini yanıtladı.

 

Tarımsal kredi kullanımının yanında kullandırılan kredilerin geri dönüş oranlarında da son 9 yılda önemli artışlar görüldüğünü belirten Eker, Türkiye genelinde tarım kredi kooperatiflerinden kredi kullanan ortakların, 31 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla toplam 4 milyar 425 milyon 840 bin 20 TL borcu bulunduğunu ifade etti.

Eker, 2002 yılında tarım kredi kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilerin dönüş oranı yüzde 71 iken bu rakamın geçen yıl yüzde 98'e ulaştığını belirtti.

Tarım kredi kooperatiflerince ortaklara kullandırılan kredilerin vadelerinde ödenememesi halinde 90 gün ek süre tanındığını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Borcun 90 günlük süre içerisinde de ödenmemesi halinde ilgili ortaklara ihtarname gönderilerek borçlarını ödemeleri talep edilmektedir. İhtarnamede belirtilen süre içinde borçlarını ödememeleri halinde ise ilgili ortağın sağlık sebepleri, ölüm, ailevi sıkıntı, yangın ve benzeri sosyal ya da afete dayalı bir mazereti yoksa haklarında İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde icra takibine başlanılmaktadır.

İcra takibinde olan ortakların da dahil olmak üzere, kooperatiflere vadesi geçen borçlarını ödeme istek ve gayreti içerisinde olan ortaklara, borçlarını ödeyebilmelerini teminen bazı ödeme kolaylıkları sağlanmaktadır. Ayrıca, ortakların kooperatiflere olan vadesi geçen borçlarının yüzde 75'ini ödemeleri kaydıyla kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak borçlarına mahsup edilebilmektedir."

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam