Anasayfa Haberler Mermer artıkları sanayiye hayat veriyor
Mermer artıkları sanayiye hayat veriyor
Perşembe, 23 Ağustos 2012 07:27

Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 42'sini barındıran Türkiye'de, mermer ocaklarında işlenen mermerlerden çıkan artıklar değerlendirilerek ülke sanayisinin 500 farklı alanında kullanılıyor.

 

Muğla Mermerciler Derneği Genel Sekreteri İhsan Kafadar, yaptığı açıklamada, tüm sanayi ürünlerinin üretilirken bir artık ortaya çıkardığını söyledi.

 

Artıkların değerlendirilmesinin çevre kirliliğini önlediğini vurgulayan Kafadar, sanayi ürünlerinden çıkan artığın, değerlendirilmesi gereken bir madde olarak algılanarak ülke ekonomisine katkı için farklı alanlarda kullanılması gerektiğini bildirdi.

Kafadar, yaklaşık 32 renk ve desende mermer çeşidi bulanan Muğla'daki mermerlerin açık işletme yöntemiyle tesislerde kesilerek parçalandığını anlatarak, "Çıkarılan mermerlerin kesim için makineye giren kısımlarından büyük bölümü moloz olarak çıkıyor. Bu parçaları kırıldığı takdirde yol inşaatlarında, beton santrallerinde, inşaatlarda mozaik olarak kullanmak mümkün. Beyaz ve içinde metal mineralleri olmayan mermerlerde ise bu artıklar, kalsit olarak da kullanılıyor" dedi.

Mermer molozlarından elde edilen kalsitin sanayinin 500 farklı alanında değerlendirildiğini anlatan Kafadar, "Bunlar yapı, inşaat, seramik, çimento, plastik, kağıt, tarım, boya, şeker, metalürji, cam, kimya sanayileri ile yol yapımında kullanılıyor. Muğla'daki mermer ocaklarından çıkan artıkların değerlendirilmesiyle ülke ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon dolar ek girdi sağlanıyor" diye konuştu.

Ürettiğimizi satamıyoruz

Kafadar, dünya mermer rezervlerinin yüzde 42'sinin Türkiye'de olduğunu, son tespitlere göre Türkiye'de 5,2 milyar metreküp olan mermer rezervlerinin, kömür rezervlerinden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bugün 75 milyon ton olan dünya mermer rezerv üretiminin yaklaşık yüzde 8 ile 10'unu Türkiye'de üretiyoruz. Ancak ihracatta yüzde 3,5 oranında kalıyoruz. Bunun anlamı, ürettiğimizi satamıyoruz. Mermerin büyük çoğunluğunu iç piyasada kullanıyoruz. Dünyada önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 160 milyon ton üretim kapasitesine ihtiyaç var. Bu, 2025 yılında 320 milyon ton rezerve ulaşacak. Bundan şunu anlamak gerekiyor, mermer sektörü gelecekte büyük istikbal vaat ediyor."

İhsan Kafadar, Muğla'da mermer sektörünün turizm sektöründen sonra ikinci sırada geldiğini, 82 mermer işleme tesisi ve yaklaşık 100 ocakta 10 bine yakın kişiye istihdam sağlandığını belirterek, çıkan molozlar değerlendirerek hem ek gelir sağlanacağını hem de çevre kirliliğinin engelleneceğini kaydetti.

Ocaklar ve atölyelerden çıkan artıkların girişimciler tarafından daha fazla değerlendirilebileceğine değinen Kafadar, molozları değerlendirmenin çevreye zararı olmadığını, vatandaşların artıkları torna tezgahlarında işleyerek çeşitli süs eşyaları üretip ek gelirler sağlayabileceğini dile getirdi.

 

Günde 200 ton atık değerlendiriliyor

Kalsit Madencilik yetkilisi Necip Çarıkçıoğlu ise mermer ocaklarından çıkan molozları işletmelerinde kırma makineleri sayesinde küçük parçalar haline getirdiklerini belirtti.

Çarıkçıoğlu, ocaklardan çıkarılan mermer bloklarının işlenirken büyük bölümünün artık olarak çıktığını anlatarak, "Ocaklardan çıkan artıklar tesisimize gelerek kırma makinelerinde kırılıp ayıklanıyor. Burada artıkları küçük parçalar haline getiriyoruz. Tesisten çıkan artıklar İzmir'deki fabrikalarda toz haline getirilerek kalsite dönüştürülüyor" diye konuştu.

Günde ortalama 200 ton artık mermerin tesiste değerlendirildiğini vurgulayan Çarıkçıoğlu, değerlenen artıkların çevrenin kirlenmesini de engellediğini sözlerine ekledi.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam