Anasayfa Haberler YTK ile komisyon bankacılığı engellenmeli
YTK ile komisyon bankacılığı engellenmeli
Pazar, 19 Ağustos 2012 13:32

KOBİDER Başkanı Özgenç: Bankaların verdiği hizmetin bedeli, verilen hizmet değerinin yüz katı olmamalı.

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Yeni Tüketici Kanunu (YTK) ile bankaların komisyon bankacılığı yapmalarının engellenmesi ve bankaların verdiği hizmetin bedelinin, verilen hizmet değerinin yüz katı olmaması gerektiğini bildirdi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların fahiş komisyon almalarını eleştiren açıklamalarının Ankara'da yankı bulduğunu ve devletin, bankaların hesaplardan kesinti yapmalarına "dur" demek için harekete geçtiğini savundu.

Tüketici Kanun Taslağının hazırlanmasını olumlu karşıladığını belirten Özgenç, şunları kaydetti:

"Yeni Tüketici Kanunu (YTK) ile bankaların komisyon bankacılığı yapmaları engellenmeli. BDDK, 'Bankaların vermiş olduğu hizmetin bir bedeli olmalı' diyor ama bu bedel verilen hizmet değerinin yüz katı olmamalı. Bankalar yaptıkları işlemlerle ilgili olarak çok sayıda ücret kesiyorlar ve her gün bunlara bir yenisi daha ekleniyor. İşlem görmeyen eski tarihinde açılmış olan hesaplardan bile kesinti yapıyor. Hesap sahibi kendi şubesinden hesabına para yatırmak için birilerini şubeye gönderdiğinde, banka bu işlemden dahi 5 lira işlem ücreti alıyor.

Bankalar faaliyet dışı kalem olan pos hizmet ücreti, hesap özeti ücreti, düşük ciro ücreti, cüzdan işletim ücreti ve onlarca farklı adlarla altıda kafalarına göre para alıyor. Özgenç, her finans kuruluşu kafasına göre komisyon almamalı. Finansal destek sağlayan kuruluşlar tarafından masraflar açıkça ilan edilmeli. Alıcıya tercih hakkı tanınmalı. Bankalar tarafından adeta zorunlu hale getirilen kesintilere dur demek için Tüketici Kanun Taslağı hazırlayan yetkililere KOBİDER ailesi olarak teşekkür ediyoruz."

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam