Anasayfa Haberler Fındık'da alivre satış iddiası
Fındık'da alivre satış iddiası
Cuma, 17 Ağustos 2012 10:01

Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı: "Türkiye'de beş önemli firmanın 4,75 liraya alivre satış yaptığı duyumları var bu alivre satış değil alavere dalavere satış"

 

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Türkiye'de beş büyük firmanın fındıkta alivre satış (ön pazarlık) yaptığı yönünde duyumları olduğunu belirterek, " Bu alivre satış değil alavere dalavere satış" dedi. Avcı, Delikkaya Köyü'nde bir üreticiye ait fındık harmanında basın toplantısı düzenledi.

Yeni fındık hasad dönemi öncesi, bazı çevrelerce 7 lira olan fındık fiyatlarının aşağı çekilmesine yönelik spekülatif söylemlerin yapıldığını ifade eden Avcı şöyle konuştu: " Bunun sonucunda da fiyatlat bir anda 5 liranın altına düştü. Şimdi de Türkiye'de beş önemli firmanın 4,75 liraya alivre satış yaptığı duyumları var. Bu alivre satış değil alavere dalavere satış. Alivre satış nedir? Alivre satş bir ön pazarlık protokolüdür. Ama bunun da bir aleniyeti olması gerekir. Yani bu ön satış yapıldığın da bunun borsa tarafından alıcı ile satıcı arasında yapılan satışın tescil edilmesi gerekir. Söz konusu sözleşmelerin de kurumun kasasında saklanması gerekir. Ancak Türkiye'deki sistem farklı."

"Destekleyici kurum şart"

Avcı, fındık satışında piyasayı destekleyici kurumun şart olduğunu belirterek, " Geçici tedbirlerle günü kurtarırsınız. Bir yıl sonra yine üretici perişan ve biz aynı şeyleri konuşmaya devam ederiz. Çünkü 100 yıldır aynı şeyleri konuşuyoruz ve kimse uzun vadeli tek bir adım atmış değil. Ne oluyorsa fındık üreticine oluyorsa, ne oluyorsa bu ülkenin dövizine oluyor. Kaldı ki günü birlik, geçici destekler de zamanında yapılmıyor. Zaten orada da bir gecikme söz konusu" diye konuştu.

 

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam