Anasayfa Haberler Suriye'ye ihracat yüzde 74 düştü
Suriye'ye ihracat yüzde 74 düştü

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, bölgeden ocak-mayıs 2012 döneminde Suriye'ye yapılan ihracat yüzde 74 düştü.

 

Suriye geçen yılın ilk 5 ayında 85 milyon 904 bin dolar ihracat yapılırken, bu yıl aynı dönemde 22 milyon 140 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

GAİB'den en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında 2010 yılında Irak'tan sonra 2. sırada bulunan Suriye, 2011 yılında 5. sıraya geriledi. Bu yılın 5 aylık ihracat rakamlarına göre ise Suriye, ilk 20 ülke arasında bile bulunmuyor.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz,  Suriye ile vizelerin kalktığı dönemde hem Türkiye'nin bu ülkeye yönelik ihracatında önemli artışlar yaşandığını hem de bu ülkede yatırımcı firma sayısının arttığını anımsatarak, "Şu anda bölgeden yapılan ihracat durma noktasına geldi" dedi.

Arap ülkelerinde "Ramazan sezonu" dolayısıyla çok büyük alımlar yapıldığını ifade eden Çıkmaz, şöyle devam etti: "Suriye'ye ihracatımızdaki düşüş yüzde 100'e yaklaşırdı ama ramazan sezonunun gelmesiyle bazı gıda maddelerinde Cilvegözü üzerinden ihracat söz konusu oluyordu. Oradaki alıcılar, mal gümrükten depolarına ulaşıncaya kadar araçların güvenlik önlemlerini kendileri alıyordu. Bundan sonra zaten ihracat yapsanız bile çok sıkıntı var. Bu uçak olayından sonra zannediyorum ihracat da olmaz transit geçiş de olmaz."

 

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam