Anasayfa Haberler Birçok sektör yılın ikinci yarısından umutlu değil
Birçok sektör yılın ikinci yarısından umutlu değil
Pazartesi, 11 Haziran 2012 09:48

Dünya gazetesinin derlediği verilerde, birçok sektör yılın ikinci yarısından umutlu değil. AB’de devam eden kriz tekstil, kimya, otomotiv gibi ihracatçı sektörleri derinden etkilemeye devam ediyor.

2012’ye ılımlı iyimserlik hedefi ile giren sektörlerin büyük kısmı, ikinci yarı için çok da olumlu beklentiler taşımıyor.

 


Özellikle Avrupa Birliği’nde devam eden finans krizi, tekstil, kimya, otomotiv gibi sektörleri derinden etkilerken, yaz sezonu ile birlikte gelen mevsimsel etkiler, hareketlenen turizm sektörü, kurban ve ramazan bayramları ile yeni yıl alışverişleri, perakende, mobilya ve gıda sektöründe iyimser bir etki yarattı. Mobilya sektörü yıl sonu için yüzde 10, elektronik sektörü yüzde 15, gıda sektöründe yüzde 4 büyüme beklerken, kara bulutların dolaştığı otomotivde yüzde 10, tekstilde yüzde 20, beyaz eşya sektörü ise yüzde 2’lik daralma bekleniyor. Yılın ilk yarısına bakıldığında, pek çok sektör Avrupa’daki krizin de etkisi ile gerek ihracatta gerekse spekülatif hareketlerden ötürü iç piyasada oldukça zorlu dönemlerden geçti. Tüketici güven endeksi ile hizmet ve ticaret verilerindeki düşüşler
de bu sıkıntıyı ortaya koyuyor.

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı tüketici güven endeksi nisan ayında yüzde 2.91 azaldı. İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan Üç Aylık Ticaret - Hizmet Ciro Endeksi’nde de 2012 yılı I. döneminde bir önceki döneme göre yüzde 13,2 oranında düşüş gözlendi. Tüketici alışverişlerini
doğrudan ölçümleyen bu veriler, sektör temsilcilerinin tahminleri ile birleştirildiğinde ortaya zorlu bir tablo koyuyor.

Turizmin tetiklediği perakende yükselişte

Bu noktada özellikle mevsimsel etkiler büyüme hedefindeki sektörler için ana etkeni oluşturuyor. Bu
yıl Arap baharının da etkisi ile 32 milyon olarak belirlenen turist hedefi, yılın ikinci yarısındaki ramazan ve kurban bayramları, özellikle perakende ve teknoloji sektöründe iyimser bir hava yaratmış durumda.

İlk yarıda düşen evlenme sayıları ve hava koşulları nedeniyle umduğu talebi yakalayamayan mobilya sektörü ise ikinci yarıda atak yapmaya hazırlanıyor.

Gıda sektörü yıl sonunda yüzde 4, mobilya sektörü ise yüzde 10’luk büyüme hedefliyor.

Otomotiv ve tekstil düşüşte

İlk yarıyı özellikle ihracat daralması nedeniyle ciddi kayıpla geçiren otomotiv, tekstil ve beyaz eşya sektörü 2’nci yarı içinde pek umutlu değil. İlk yarıda yüzde 4 küçülen beyaz eşya sektörü yıl sonunda yüzde 2 daralma beklerken, tekstil sektöründe yüzde 20, otomotivde ise yüzde 10 daralma bekleniyor. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam