Anasayfa Haberler İmalat PMI Aralık ayında 52,1 oldu
İmalat PMI Aralık ayında 52,1 oldu

İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı verilere göre, İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında 52,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık'ta hafif artışla 52.1 seviyesinde gerçekleşti. Girdi maliyetleri ise, anket tarihinin en yüksek artışını kaydetti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için IHS Markit tarafından derlenen imalat PMI'da, eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor. Manşet PMI Kası'mda 52.0 olarak ölçülmüştü.
Aralık ayında kaydedilen hafif artışla birlikte, sektörün durumu son 7 ay boyunca iyileşme göstermiş oldu.

Faaliyet koşullarındaki iyileşmede etkili unsurlardan biri istihdam artışının devam etmesi oldu. İstihdam, kapasite genişletmeye yönelik çabalardan kaynaklı olarak Ağustos'tan bu yana en yüksek hızda arttı. Katılımcılar bu durumun genel olarak kapasite genişletmeye yönelik çabalardan kaynaklandığını belirtti.
Öte yandan güçlü enflasyonist baskıların faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine bağlı olarak anketin diğer endekslerinde daha olumsuz bir tablo ortaya çıktı.

Girdi maliyetleri, 2005 yılının ortalarında başlayan anket tarihinin en yüksek artışını kaydetti ve enflasyon oranı Eylül 2018’de gerçekleşen bir önceki rekor düzeyin de üzerine çıktı.

Firmalar, maliyet yüklerini artıran başlıca faktörün Türk lirasındaki değer kaybı olduğunu belirtti. Buna karşılık, imalatçılar satış fiyatlarını da rekor hızda artırdı. Fiyat artışlarının birçok müşteriyi caydırması sonucu toplam yeni siparişler üst üste üçüncü ay yavaşlama kaydetti. Bu durum, uluslararası talepteki iyileşmeye bağlı olarak artmaya devam eden yeni ihracat siparişlerine rağmen gerçekleşti.

Kasım ayındaki ılımlı artışın ardından üretim aralıkta düşüş gösterdi. Fiyat baskıları, üretimde de yavaşlamaya yol açan faktörler arasında yer aldı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam