Anasayfa Haberler Dış ticaret açığı 5,3 milyar dolar
Dış ticaret açığı 5,3 milyar dolar

Kasımda 21 milyar 468 milyon dolarlık ihracat rekoruna karşılık aylık dış ticaret açığı 272 milyon dolar artarak 5.3 milyar dolara ulaştı.

Kur hareketliliğine bağlı olarak, dış ticaret dengesindeki kümülatif iyileşme sürüyor. Kasım ayında ihracat  yüzde 33.4 artarak 21 milyar 468 milyon dolarla, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ancak aynı dönemde ithalat da yüzde 26.7 artınca, ihracat rekoruna karşılık aylık dış ticaret açığı 272 milyon dolar artarak 5.3 milyar dolara ulaştı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Bakan Muş, 21 milyar 468 milyon dolarla aylık bazda en yüksek ihracat seviyesine ulaşıldığını söyledi. Ocak-Kasım döneminde 203.1 milyar dolar olan ihracatın yıllık bazda ise 221 milyar doları geçtiğini dile getiren Muş, pandemi öncesi ihracat seviyesinin üzerine çıkıldığını söyledi.
Kasım ayında ihracatta rekor kırılmasına rağmen,  ithalatın yüzde 22.9 artması, aylık bazda dış ticaret açığının geçen yıla göre 272 milyon dolar artarak 5 milyar 326 milyon dolara çıkmasına yol açtı. Ocak-Kasım döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 13.55 azalarak 39 milyar 186 milyon dolara indi. Bakan Muş, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 101.2 olduğunu belirtirken, aylık bazdaki karşılama oranının ise yüzde 76.1’den yüzde 80.1’e yükseldiğini söyledi.
İhracatta yaşanan başarıyı önemsiz göstermek için çaba sarf edenler olduğunu kaydeden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatta yaşanan üstün performansı döviz kuruna bağlamanın sığ bir yaklaşım olduğunun altını çizdi. Muş, bu başarının kamu ve özel sektörün işbirliğiyle yakalandığını dile getirdi.
Türkiye'nin salgın sonrası süreçte tüm olumsuzluklara rağmen uluslararası rekabet gücünü artırdığını belirten Muş, verimlilik artışı, katma değerli üretim, markalaşma ve güçlenen dış talebin etkili kullanıldığını söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam