Anasayfa Haberler TİM Başkanı Gülle: "Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini anlamakta zorluk yaşıyoruz”
TİM Başkanı Gülle: "Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini anlamakta zorluk yaşıyoruz”

TİM Başkanı İsmail Gülle, faizin üretim ve ihracat için büyük bir yük olduğuna dikkat çekerek, MB’nin faiz indirimi sonrası ekonomide yaşanan gelişmeleri, “Bir puanlık faiz indirimi karşısında Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini anlamakta zorluk yaşıyoruz” şeklinde yorumladı.

Dünya gazetesinden Ayşe Kaytan Uçak'ın haberine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)'in ihracat özendirilmesi amacıyla düzenlediği “KOBİ İhracat Seferliği Eğitim Programı”, Eskişehir’de yapıldı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendirdi.
İsmail Gülle, “Faizin üretim ve ihracat için nasıl bir yük olduğu malum. Zor koşullar ve pandemi döneminde dünyadaki ülkeler içerisinde ihracatını en çok artıran ülkeler içerisindeyiz. İhracatımız ülkemizin büyümesinden önemli bir etken. Bir puanlık faiz indirimi karşısında Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini de anlamakta zorluk yaşıyoruz. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 93’ler seviyesinde. İhracatımızda birkaç ay sonra belki dengeye daha sonrasında da artıya geçeceğimiz bir potansiyeli görüyoruz. İhracat hiçbir dönemde bu kadar önemli ve anlamlı olmamıştı. Cumhuriyetin kurulduğunda ihracatımız 100 milyon dolardı. Önümüzdeki yıl hedefimiz 250 milyar dolar olacak. Bu kadar çalışma ve gayret bir puanlık faizin karşısında bu kadar etkilenmemelidir” yorumunu yaptı.

Gülle konuşmasında, TİM KOBİ İhracat Seferberliği Programı'nın önemine işaret ederek, eğitimler aracılığıyla Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
İlk eğitim programının üzerinden yaklaşık iki yıl geçtiğini ve bu süreçte ihracat ailesine 37 binin üzerinde yeni firma katıldığını belirten Gülle, son iki yılda 16’sı Türkiye’de biri KKTC’de olmak üzere 17 TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi düzenlediklerini vurguladı. Tedarik zincirlerinin kırılmasıyla siparişlerde önemli artışlar yaşandığını kaydeden Gülle, “Ülkemizde yatırımlar günden güne daha da artıyor. Bazı sektörlerimizde sipariş yoğunluğu, mevcut kapasitenin 2-3 kat üzerine çıkmış durumda" dedi.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam