Anasayfa Haberler Merkez Bankası politika faizini yüzde 18'e düşürdü
Merkez Bankası politika faizini yüzde 18'e düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e düşürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e indirdi.
Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından Türk Lirası'nda hızlı değer kaybı yaşandı. Dolar/TL, 8,65 düzeyinden ilk tepki olarak 8,80'in üzerine çıktı ve 8,8021 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyona odaklanılacağını açıklaması, ‘faiz indirimi’ kaygılarına yol açmıştı.
TCMB enflasyonda son dönemdeki yükselişleri de "arızi" olarak yorumladı. Parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başladığına işaret edilen PPK açıklamasında "Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir" dedi.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam