Anasayfa Haberler Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15’e yükselti
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15’e yükselti

Para Politikası Kurulu’nda, “Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildi. Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecek” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası’nın kararı sonrası borsa yükseldi döviz kurları ve altın geriledi

Karar öncesinde 1.284 seviyesinde bulunan BIST 100 endeksi, alımların güçlenmesi ile yükselişe geçerek 1.323,50 puana kadar çıktı. Dolar/TL, TCMB’nin kararı öncesinde bulunduğu 7,71 seviyesinden sert bir şekilde düşüşe geçerek 7,5160’a kadar geriledi. Dolar/TL önceki kapanışa göre yüzde 2,1 azalışla 7,5510 seviyesinde dengelenirken, avro/TL ise yüzde 2,3 düşüşle 8,9380’den işlem görüyor. Altının gram fiyatı da dolar kurundaki düşüşe paralel gerileyerek, 452 liraya indi.

Yabancı ekonomistler TCMB’nin kararını değerlendirdi

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, “Bu karar tamamen doğru ve mantıklı olan da buydu. Yabancı portföylerin geri dönmesi ve dolarizasyonun çözülmesi gibi bir şans da ortaya çıktı” ifadelerini kullanırken, Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen ise “Piyasa katılımcıları Ağbal’ın çok başarılı görünen başlangıcıyla oldukça rahatladı ve derin bir nefes aldı. Para politikasında daha gerçekçi bir politik duruşa geçildi” şeklinde konuştu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam