Anasayfa Haberler Onay almadan gönderilen ticari epostaya para cezası
Onay almadan gönderilen ticari epostaya para cezası
Perşembe, 03 Mayıs 2012 08:19

İnternet ve cep telefonundan ticari elektronik iletiler alıcıların onayı alındıktan sonra gönderilebilecek.

İnternet ve cep telefonundan ticari elektronik iletiler alıcıların onayı alındıktan sonra gönderilebilecek.  Ancak alıcının iletişim bilgilerini vermesi halinde onay almadan elektronik ticari iletiler gönderilebilecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Ticari iletişim, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumlulukları ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini düzenleyen yasa tasarısı ile son dönemde giderek büyüyen elektronik ticaret pazarı yasal alt yapıya kavuşturuluyor. Kanun 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek.
Tasarıya göre, alıcının siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermesi halinde; hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak. Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecek.
İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirtilecek, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilecek.

Esnafa göndermek serbest
Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak.
Esnaf ve tacirlere onay alınmaksızın ticari eposta gönderilebilecek. İletide, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi yer alacak.
Alıcılar istedikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.

Cezalar bin liradan başlıyor

Elektronik Ticaret Kanunundaki Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da şartları uygulamayanlar hakkında, bin ile 15 bin lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak.
Ticari elektronik iletilerin bir defada birden fazla kimseye, onayları alınmadan alıcılara gönderilmesi halinde para cezası 10 katına kadar arttırılacak.
İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapamayacak. İşletmeler, siyasi propaganda faaliyetinde de bulunamayacak. Abone ve kullanıcılara, iletilerin gönderilmesini istememe ve verdikleri izni geri alma hakkı kolay ve ücretsiz olarak sağlanacak.

 

 

 

Usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam