Anasayfa USİAD Bildiren 2B İle Yeni Orman Talanları Daha da Hız Kazanacak…
2B İle Yeni Orman Talanları Daha da Hız Kazanacak…
Cuma, 20 Nisan 2012 10:25

Tapu ve Kadastro eski Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, Meclis'te kabul edilen ve 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören yasa tasarısını USİAD Bildiren’e değerlendirdi.

Orhan Özkaya’nın konu ile ilgili yazısını ilginize sunuyoruz.

 

"Hükümet, Meclis’ten hızla geçirdiği 2B yasasını, Türkiye’nin 473 bin 419 hektarlık ‘orman niteliğini yitirdiği’ iddiasıyla, bu arazileri işgalcilere satılmasını sağlamaya hazırlanıyor. Yasa, üzerinde yüzlerce ilçe, mahalle ve köy bulunan orman arazileri, 5 yıl taksitle işgalcilerine satılacak. Hükümet, aralarında Bodrum, Marmaris, Şişli, Sarıyer ve Anamur gibi ilçelerin de bulunduğu yerleşimlerin satışından 30-40 milyarlık bir gelir umuyor. Aslında, Anayasaya aykırı olan bu düzenleme ile yağmalanan ormanların yabancıların eline geçmesi mümkün olacaktır. Hükümet, uzun süredir üzerinde çalışılan 2-B arazileriyle ilgili yasa nihayet Meclis’ten hızla geçirdi. Bir anlamda Türkiye genelindeki 473 bin 419 hektarlık orman niteliği ‘yitirilmiş’ alanlar üzerindeki tesisler, fabrikalar, konutlar, villalar, üniversiteler, oteller, çiftlikler, şirket, holding alanları, satılığa çıkartılacak. İlgili Bakanlıkların üzerinde satış hazırlıkları sürerken, başta Antalya ve Muğla olmak üzere 2-B kapsamındaki arazileri yoğun olan illerde de büyük bir hareketlilik gözleniyor. Antalya’nın Kalkan beldesindeki koylardan tutun da, Olimpos, Adrasan, Fethiye, Dalaman ve Patara gibi birçok rantı yüksek belde de yeni rantiyecilerbeklemede.

İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir Ve Aydın Ormanları Tehlikede

45 bin 548 hektarla Türkiye’de en fazla 2-B arazisinin bulunduğu kent olan Antalya’daki bu alanların rantının oldukça yüksek olması gözleri bu bölgeye çevirdi. Mersin’de 39 bin, Balıkesir’ de 34 bin, Ankara’da 31 bin, İstanbul’da 18 bin, İzmir’de ise 14 bin hektarlık 2-B arazisi bulunuyor. Türkiye’de toplam 22 bin hektarlık 2-B alanı üzerinde yüzlerce ilçe, belde, mahalle ve köy bulunuyor. Bodrum, Marmaris, Karasu, Şişli, Sarıyer, Beykoz, Fethiye, Dalaman, Sapanca, Anamur, Bornova, Ödemiş ve Sultanbeyli; 2-B arazileri üzerinde yükselen ilçelerden sadece bir kaçı. Hükümet, işgalcilerin isteğine göre 5 yıl taksitle de ödeyebileceği 2-B satışlarından uzun vadede 25-30 milyar dolar gibi bir gelir elde etmeyi hedefliyor.

Yasadakiler

“Bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması” olarak tanımlanan 2-B arazileriyle ilgili, belediye mücavir alanı içinde bulunan yerleşim yerleri metrekare sınırlaması olmaksızın üzerindeki ‘işgalcisine’ satılabilecek. Belediye mücavir alan sınır ayrımının kaldırılması, bu alanların içindeki ve dışındaki yerlerin aynı esaslara göre satılmasının; mücavir alan sınırları dışında kalan 100 dönüme kadar tarım arazilerin de, sulu-kuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

TOKİ Desteği Geliyor

Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen taşınmazlar, Toplu Konut İdaresine (TOKİ), Büyükşehir ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek. Özellikle çarpık kentleşmenin olduğu 2-B alanlarında uygulanması amaçlanan çalışma kapsamında devir, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden gerçekleştirilecek. Bu tip devirlerde, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi hak sahiplerine yeni inşa edilecek konutlarda daire verilecek.

Satışa Kıyılardan Başlanacak

Kadastro çalışmaları tamamlanan ve büyük bölümü kıyılarda bulunan 2-B’ler, ilk etapta aralarında Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Yalova’nın bulunduğu 36 ilde satışa çıkarılacak."

usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam