Anasayfa Haberler Enflasyon açıklandı
Enflasyon açıklandı

Martta enflasyonu koronavirüs ile beraber artan talep belirledi. Gıdada ve sağlıkta yaşanan yükseliş aylık enflasyonu yüzde 0,57 yükseltti. Yıllık enflasyon yüzde 11,86’ya geriledi.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesi ve ardından mücadeleye başlandığı mart ayında enflasyon aylık yüzde 0,57 arttı, yıllık enflasyon yüzde 11,86 oldu. Yıllık enflasyon şubatta yüzde 12,37 idi. Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, piyasanın aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 0,46 seviyelerindeydi. Beklentiye yakın gelen enflasyon, artışı karantina günlerinde gıda fiyatlarında artan taleple gelen zamlardan kaynaklandı. Gıda enflasyonu martta yüzde 1,57 arttı ve bunun genel enflasyona etkisi 0.47 puan oldu. Talebin yükseldiği patates, soğan, et, bakliyat gibi temel gıda ürünleri sert yükseldi. Kolonya ve sağlık ürünlerinde yüksek artışlar olsa da enflasyon sepetinde ağırlıklarının düşük olması genel enflasyona büyük etki yapmasını engelledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre gıda enflasyonu mart ayının belirleyicisi. Gıdada, özellikle market arabalarının doldurulduğu ürünlerde artış dikkat çekici oldu. Üretim ve tedarikinde sıkıntı olmasa bile martta patates fiyatları 1 ayda yüzde 30,39, kuru soğan yüzde 11,43 zamlandı. Öyle ki şubatta hükümet patates ve soğan ihracatını ön izne bağlamıştı. Dünyada da bu yıl patates ve soğan En fazla talep gören un fiyatlarında ise yüzde 1,33 artış yaşandı.
Koronavirüs ile mücadelede bağışıklığı güçlendirdiği ileri sürülen ve talebin patladığı sarımsakta ise fiyat artışı yüzde 15,79. Bunun yanı sıra yine portakal, limon, kivi gibi C vitamini içeren meyveler de yüksek zam gördü. Et fiyatları da martta sert yükselen gıda ürünleri arasında. Tavuk eti yüzde 6,2, kuzu eti 5,35, dana eti yüzde 4,92 zamlandı. Yine evde kaldığımız günlerde alışverişin vazgeçilmezlerinden kola, soğuk çay, meyve suyu fiyatları da yüzde 7,5 ile 3,7 arası zamlandı.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam