Anasayfa Haberler Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon rakamları açıklandı

TÜFE, kasımda piyasa beklentilerinin altında, yüzde 0,38 artış gösterdi. Eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyon, kasımda baz etkisinin terse dönmesiyle tekrar çift haneye yükseldi: 10,56.

üketici fiyatları (TÜFE), sepette ağırlığı en fazla olan gıda ve ulaştırmadaki fiyat artışlarının nispeten sınırlı kalmasıyla, kasımda piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi. Aylık bazda yüzde 0,7 artması beklenen TÜFE, yüzde 0,38 arttı. Yüzde 11’e çıkması beklenen yıllık enflasyon ise yüzde 10,56’ya yükseldi. Böylece ekim ayında yüzde 8,55 ile Aralık 2016’dan beri en düşük seviyeye gerileyen yıllık enflasyon tekrar çift haneye çıkmış oldu. Ekonomistler, yıllık tüketici enflasyonunun düşük baz etkisine bağlı olarak aralıkta da yükselişini sürdüreceğini ve yılı yüzde 11,5-12 aralığında tamamlayacağını öngörüyor.
Merkez Bankası ve piyasalar tarafından yakından takip edilen çekirdek enflasyon, üç ay üst üste düşüş göstermesinin ardından yeniden yükselişe geçti. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç tutan ‘B’ kasımda yıllık olarak yüzde 9,90 artış gösterdi. Ekim ayında B endeksi yıllık olarak yüzde 7,64 artmıştı. Ekimde yüzde 6,67 artan enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç tutan ‘C’ endeksi ise kasımda yüzde 9.25 arttı. B ve C endekslerindeki aylık artışlar sırasıyla yüzde 0,59 ve yüzde 0,51 oldu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam