Anasayfa Haberler Yüzde 5 enflasyonda alacağımız çok mesafe var
Yüzde 5 enflasyonda alacağımız çok mesafe var
Salı, 17 Nisan 2012 10:11

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefimiz olan yüzde 5’in üzerinde seyretmesi, önümüzde fiyat istikrarına ulaşmak için kat etmemiz gereken önemli bir mesafe bulunduğuna işaret etmektedir” dedi.

 

2011 yılı sonunda, tüketici fiyatları (TÜFE) enflasyonunun, önceki yıla göre 4 puanlık bir artışla yüzde 10.45 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Başçı, “2012 yılında enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edeceğiz. Bu çerçevede, 2012-2014 dönemi için enflasyon hedefini yüzde 5 düzeyinde belirledik” diye konuştu.

 

Enerji ve ÖTV etkili
Merkez Bankası 80’inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Başçı, şunları söyledi: “Gıda fiyatlarının yıllık artış oranının son 3 yıla göre daha yüksek bir seviyede gerçekleşmiş olmasının, bu dönemde enflasyondaki artışın bir diğer nedenini oluşturdu. Yılın son çeyreğinde, yıllık enflasyon oranını 1.6 puan yukarı çeken enerji fiyat ayarlamaları ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki yükselişin de olumsuz katkısıyla, yıllık TÜFE enflasyonu, yüzde 
5.5 olan enflasyon hedefinin belirgin olarak üzerinde gerçekleşti.” 
İç ve dış talebin dengelenmesine yönelik politika tedbirlerinin 2011 yılı ikinci çeyreğinden itibaren etkilerini göstermeye başladığını anlatan Başçı şöyle devam etti: “Türkiye’nin geleneksel dış pazarlarında hüküm süren zayıf dış talep koşullarına rağmen, dövizkurlarının sağladığı rekabet avantajı ve pazar çeşitlendirmesinin de katkısıyla, ihracat yıl genelinde ılımlı bir artış sergilemeye devam etti. İthalat artış hızında yılın ikinci yarısında gözlemlenen yavaşlamaya karşın, 2011’de, dış ticaret açığı artışını sürdürdü. Cari açığın milli gelire oranı, yüzde 10’a yükseldi.”

Görülmemiş yükseliş
Başçı şöyle devam etti: “Kısa vadeli sermaye girişlerinin iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışma eğilimini hızlandırması cari işlemler açığının tarihimizde görülmemiş düzeyde artmasına neden oldu. Son veriler, ithalat artış hızının yavaşladığını, ihracatta ise kademeli toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor.”

8.5 milyar lira kâr etti meclisine iki yeni isim girdi

MERKEZ Bankası’nın idari merkez binasında yapılan 80’inci Olağan Genel Kurulu’nda, Banka Meclisi üyeliklerine 1 Mayıs 2012-30 Nisan 2015 tarihleri arasında görev yapmak üzere Prof. Dr. Necdet Şensoy ve Abdullah Yalçın getirildi. Denetleme Kurulu üyeliğine de Hasan Türedi yeniden seçildi. Türedi, 1 Mayıs 2012-30 Nisan 2014 tarihleri arasında görev yapacak. Yıllık rapora göre, Merkez Bankası’nın 2011 yılı kârı 8 milyar 565 milyon lira olduğu açıklandı. Merkez Banka’nın 2010 yılı kârı 1 milyar 288 milyon lira düzeyindeydi.

 

usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam