Anasayfa Haberler AB tanımlı KOBİ sistemi geliyor
AB tanımlı KOBİ sistemi geliyor
Pazartesi, 16 Nisan 2012 07:45

Ekonomi Bakanı Çağlayan; "Teşvik Sistemi, 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak, sistemle, AB Tanımlı Kobi Sistemi'ni getiriyoruz" dedi.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Teşvik Sistemi'nin, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacağını bildirdi. Bakan Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Yeni Teşvik Sistemi'ni oda ve borsa başkanlarına anlattı. Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, Teşvik Sistemi'nin geçerliliğiyle ilgili çeşitli sorular bulunduğunu kaydederek, "Bu konuda, Sayın Başbakanımız ne ifade etmişlerse, o geçerli olacaktır. Teşvik Sistemi, 1 Ocak 2012'den yani neredeyse 4 ay geriye gitmek suretiyle geçerli olacak" dedi.

Teşvik sistemini 4 bacaklı yaptıklarını, 3 bacağın bu sistemi taşımakta zorlandığını ifade eden Çağlayan, yeni Teşvik Sistemi'nin bölgesel teşvik uygulaması, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Çağlayan, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat dörtlüsünün bir bütün halinde sağlaması gereken yatırımların yolunun açılması gerektiğine işaret ederek, Teşvik Sistemi kapsamında, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım desteği, işveren SSK primi desteğinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin en geri kalmış illerine, emek yoğun sektörleri göndererek, istihdam sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Çağlayan, "Amaç, insanların doğduğu yerden doyacağı bir sistemin hazırlanması" dedi. Teşvik Sistemi'nin, bir çok yeniliği getirdiğini belirten Çağlayan, kobi tanımında önemli makas değişikliği yapıldığını ve "AB Tanımlı Kobi Sistemi"nin getirildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, "AB Tanımlı Kobi Sistemi ile en önemli etkiyi demir çelik sektörü yaşayacak. Demir çelik sektörü başta olmak üzere, teşvik sistemine giremeyen birçok sektör bu kapsamda kendi yerini alacak" diye konuştu.


Mevcut kobi tanımında, "250 kişiden az olacak, yıllık net satış hasılatı 11 milyon avro olacak" şartının bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, yeni düzenlemeyle 250 kişinin aynen korunduğunu, bilanço, net satış hasılatı ile beraber mevcut sistemin 4 kat daha büyütüldüğünü kaydetti.

6. bölgeye cömert davrandı

Bakan Çağlayan, Teşvik Sistemi'nin açıklandığı günden, bugüne kadar yüzde 80-85 oranında beğeni topladığını belirterek, Teşvik Sistemi'nin Türk özel sektörünün taleplerinden ortaya çıkan bir sistem olduğunu bildirdi. Bölgesel teşviklerde, 61 ayrı değişken doğrultusunda değerlendirilerek Türkiye'nin 81 ilinin sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksinintespit edildiğini, buna göre Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını anlatan Çağlayan, 1. bölgenin en gelişmiş, 6. bölgenin en geri kalmış illerden oluştuğunu söyledi.

Çağlayan, şöyle devam etti: "Terörün o ile yatırım yapılmasını engelleyen, bugüne kadar yapılan yatırımlarda iş makinalarını, fabrikaları yakan, o bölgenin geri kalmasıyla nasiplenen terör örgütünün elindeki kozu almak amacıyla yapıldı. Bu düzenleme yapılırken, 6. bölgeye hükümetimiz son derece cömert davrandı. 6. bölgede hiçbir bölgede olmayan destekler verildi. Söz konusu bölgede, işveren yanında çalıştırdığı asgari ücretlinin sadece asgari ücretinin netinden sorumlu olacak. Türkiye, işçisine emeğine en ufak şekilde geri götürmeden, işverene maliyetini düşürecek bir yapıyı benimsemiştir.


Bölgesel teşvik sisteminde yapılacak yatırımlarda herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz. 81 ilde ayrı ayrı sektörler desteklenecek." Organize sanayi bölgelerinin bulunduğu bölgenin değil, bir alt bölgenin desteklerinden faydalanacağını belirten Çağlayan, 12 önemli sektörde de büyük ölçekli yatırımların destekleneceğini söyledi. Bakan Çağlayan, sektörlere yapılacak yatırımların asgari tutarlarının düşürüldüğünü, sektörlerdeki büyüklüklerin aşağı çekildiğini kaydetti.

Çağlayan, GİTES çerçevesinde tespit edilen, Türkiye'nin imkanı olduğu halde dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı tüm sektörlerin de stratejik yatırımlar olarak tespit edildiğini belirterek, stratejik yatırımlar kapsamında, Türkiye'de tedariğinde yüzde 50'den fazlası ithal edilen ürünlerin, Türkiye'de hiç üretimi olmayan ürünlerin yatırımının, 50 milyon doların üzerinde ithal edilen tüm ürünlerin stratejik yatırımlar kapsamına gireceğini belirtti. Çağlayan, "6. bölge hariç olmak üzere, il ayrımı, bölge ayrımı yapılmayacak. Cari açığın panzehiri olacak olan stratejik yatırımlarda yüzde 40 katma değer üretme şartı aranacak" dedi.

800'e yakın talep geldi

Yeni Teşvik Sistemi'nin, somut verilerle ve özel sektörden gelen yaklaşık 800'e yakın talebin tek tek taranmasıyla oluşturulduğunu belirten Çağlayan, "Önümüzdeki hafta TBMM'ye teşvikle ilgili Vergi Kanunu'nda yapılacak üç değişiklik, sosyal güvenlikte yapılacak bir değişiklik tasarısı gidecek. Yeni Teşvik Sistemi'ni bu ay sonuna kadar uygulamaya sokacağız" dedi. (dünya)

 

Usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam