Anasayfa Haberler Türkmenistan'da rekora koşuyorlar
Türkmenistan'da rekora koşuyorlar
Pazartesi, 16 Nisan 2012 07:28

Türk şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da yılın ilk 3 ayında Türk şirketlerinin aldığı işlerin bedeli 1 milyar dolara yaklaştı.

Türkmenistan'ın imarında söz sahibi olan Türk şirketleri yeni işler almaya devam ediyor. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında 700 milyon dolarlık yeni ihale anlaşmalarıyla ilgili kararnameler imzalandı.

 

Yeni inşa edilecek projelerin büyük çoğunluğu Türk şirketlerine verilirken, Norsel, Cotam, Çakır gibi firmalar yeni işler aldı.

 

Türkmenistan'da tekstil alanında başarılı faaliyet gösteren Norsel şirketi, üç ihale birden kazandı. Türk şirketi, 6 bin ton üretim kapasiteli pamuk işleme fabrikası, Lebap vilayetindeki mevcut fabrikanın modernizasyonu ve Seydi kentinde 6 bin ton pamuk işleme fabrikası kuracak.

Çakır inşaat ise Baht Köşkü (Nikah Dairesi) ihalesini kazanırken, Cotam şirketi Daşoğuz vilayetinde 200 yataklık sanatoryum kuracak. Cotam şirketi, aynı vilayette Türkmenistan'ın ilk modern hayvancılık kompleksine de imza atacak.

Son alınan projeler ile Türk şirketlerinin Türkmenistan'da üstlendikleri projelerin bedeli 1 milyar dolara yaklaştı.

Bu sene açılan restorasyon, sosyal tesisler, liman, su arıtma tesisi, yol, hastane, fabrika, havacılık kompleksi ve okul inşaatları gibi çeşitli ihaleleri kazanan Türk şirketlerinin aldığı işlerin bedelinin yılın ilk yarısında önemli ölçüde artması bekleniyor.

Geçen sene Türk şirketleri Türkmenistan'da toplam 63 projenin yapımını üstlenirken, projelerin bedeli 3 milyar 270 milyon doları bulmuştu. Yaşanan küresel krize rağmen, ülkedeki imar çalışmalarını devam ettiren Türk şirketleri 2010 yılında da 4,5 milyar dolarlık iş almıştı.

Türk inşaat şirketlerinin, 1991 yılından beri aldıkları işin toplam hacmi ise 26 milyar doları aştı.
Şu anda ise ülke genelinde 32 milyar dolar değerinde bin 500 projenin inşaatı devam ediyor. (dünya)

 

Usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam