Anasayfa Haberler Doğrudan yatırım yüzde 25 arttı
Doğrudan yatırım yüzde 25 arttı
Pazartesi, 16 Nisan 2012 07:17

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artarak devam ettiğini belirterek, 2012 yılının Ocak-Şubat döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 25 artışla 1.7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artarak devam ettiğini belirterek, 2012 yılının Ocak-Şubat döneminde uluslar arası doğrudan yatırım girişinin yüzde 25 artışla 1.7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya genelinde küresel kriz ve sonrasında uluslararası doğrudan yatırım akım eğilimlerinde durağanlık olmasına rağmen "güvenli bir liman" olarak Türkiye’ye ilginin artarak devam ettiğini, 2012 yılının ilk 2 ayında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin bunun kanıtı olduğunu belirtti.

Dünya genelindeki durağan uluslararası doğrudan yatırım akımı eğilimlerine rağmen Türkiye’nin 2011 yılında bu yatırımları çekme konusunda göstermiş olduğu güçlü performansın 2012 yılının ilk 2 ayında da artarak devam ettiğini kaydeden Çağlayan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye, 2012 Ocak-Şubat döneminde de uluslararası yatırımcılar için cazip bir liman olmuş, Ocak-Şubat döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında artarak 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının aynı döneminde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı 1.3 milyar dolardı."

Sermaye girişinin yüzde 56'sı AB'den

Açıklamaya göre 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen sermaye girişlerinin yaklaşık yüzde 56’sı AB ülkeleri kaynaklı. Ocak-Şubat döneminde AB ülkelerinden Hollanda 385 milyon dolarla, Lüksemburg 144 milyon dolarla önde gelen yatırımcı ülkeler oldu.

Uluslararası doğrudan yatırımlar sektörel ayrımda incelendiğinde 352 milyon dolar ile imalat sanayi ilk sırada yer aldı. İmalat sanayi içerisinde ise kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve yakıt imalatı 150 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı. 56 milyon dolar ile gıda ve içecek sektörü ikinci sırada yer aldı. Hizmetler sektörü altında ise sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörü 273 milyon dolar tutarındaki sermaye girişi ile ön plana çıktı.

Teşvik fırsatları iyi değerlendirilmeli

Şubat ayında 80 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu gerçekleşti. 16 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 96 adet şirket faaliyete geçti. 2012 yılı Şubat sonu itibarıyla Türkiye’de 29 bin 579 adet uluslar arası sermayeli şirket faaliyet gösterdi.

Bakan Çağlayan açıklamasında Ocak-Şubat döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında artmasının, Türkiye’nin 2012 yılında da uluslararası yatırımcılar için cazip ülke olacağının göstergesi olduğunu vurguladı. Çağlayan, "Yatırımların tam gaz devam ettiğinin kanıtıdır. Yatırımcıların, güvenli ve istikrarlı bir ülke olarak Türkiye’nin yeni teşvik sisteminde sunduğu fırsatları iyi değerlendireceğine inanıyorum" dedi. (dünya)

 

 

Usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam