Anasayfa Haberler İmalat ve ihracatı destekleyecek paket açıklanacak
İmalat ve ihracatı destekleyecek paket açıklanacak

Bakan Albayrak, "İmalat ve ihracat sektörünü destekleyecek bir paket açıklayacağız. Uzun vadeli, Türk lirası bazlı, düşük maliyetli bir paketi mayıs, haziran gibi açıklayacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk oldu, gündeme ve ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı.
Programın başında, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Albayrak, annesiyle çok farklı duygusal bağı olduğunu söyledi. Albayrak, "Çok dramatik, Türk filmi gibi çocukluk geçirdiğim için annemle bağımız çok farklı oldu, bizim üzerimizde inanılmaz hakkı var. Ben annemin şahsında tüm Türkiye'deki annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum, ellerinden, ayaklarından öpüyorum" dedi.
Türkiye'nin özellikle ekonomik anlamda çok tarihi bir dönemden geçtiğini, son 6 yılda ekonomik olarak "müthiş bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu" vurgulayan Albayrak, Gezi olayları, 17-25 Aralık süreci, 15 Temmuz darbe girişimi, terör sorunu gibi olayların sosyal, güvenlik ve siyasi alanda çok ağır etkileri olduğuna dikkati çekti. Albayrak, "Türkiye'nin farklı gerekçelerle çok yoğun bir ekonomik saldırıya da maruz kaldığı bir süreci yaşadık" diye konuştu.
Albayrak, geçen yıl ağustosta maruz kalınan ekonomik saldırı sonrasında Türkiye ekonomisinde yapısal dönüşüm ve güçlü finansman mimari ihtiyacını dile getirdiklerini hatırlattı. Bakan Albayrak, şöyle devam etti:

"İç piyasadaki dinamiklerin çok ağır bir şekilde yıpratıldığı bir dönemde, Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile daha istikrarlı bir sürece girmek için adımlar atmaya başladık. Nitekim bugün geldiğimiz noktada faizler yüzde 20'lere indi ki hala yüksek, düşüyor ve düşecek. Bunun en öncül göstergelerini enflasyonda yaşıyoruz ki ilk 3-5 ay gıdanın, farklı kalemlerin enflasyona etkisiyle kademeli düşüşlerin daha yavaş da olsa en azından artışa sebebiyet vermediği bu dalgalanmalarla birlikte, özellikle önümüzdeki birkaç ayda çok daha keskin düşüşleri yaşayacağız çünkü enflasyondaki keskin düşüşler faizle birlikte çok daha güçlü bir dengelenme sürecini ortaya koyacak."
Albayrak, cari denge ve fazlada hızlı bir toparlanma sürecine girildiğini, gelecek dönemde dışardan finansman ihtiyacı kalmayacağını ifade etti.
İstihdam seferberliği çağrısına da değinen Albayrak, mart ve nisan aylarında sosyal güvenlik sistemine giriş noktasında istihdam artışının 520 bini geçtiğini açıkladı.

"Türkiye'nin verdiği refleks farklı oldu"

Son 6 yılda yaşananların dış faktörlerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirten Albayrak, "Tüm tecrübe ve sınamalarla Türkiye her anlamda çok zor bir 6 yıldan geçti, sadece ekonomik değil ama her geçen gün bu çerçevede bu girdiğimiz tünelde adım adım sona doğru yaklaşıyoruz. Tünelin sonundaki ışık her geçen gün daha da büyümeye başladı. Çok net bir şekilde emin adımlarla buraya gidiyoruz. Türkiye ekonomik olarak her geçen gün olabilecek farklı müdahalelere karşı çok güçlü refleksler vermeye başladı. Ağustos, eylül ve ekim dengelenme süreci. Mart ayını yaşadık. Seçime 1 hafta kala çok enteresan bir süreç yaşadı Türkiye. Kurumsal olarak, ekonomik olarak verdiği refleks, toparlanma süreci çok farklı oldu. En basitinden bu hafta yaşadığımız, Türkiye'de ekonomiyle hiçbir ilişkisi olmayan bir çerçevede seçim sonuçları bahanesiyle farkı bir hareketlenme, dışardan farklı finansal kurumlar kaynaklı hareketlenme ama bütün bu aksiyonlara hızlı bir toparlanma, hızlı bir refleksle sürecin bu noktaya gelmesi." diye konuştu.

"Ekonomi emin adımlarla ilerliyor"

Türkiye'de son 8 ayda finansal mimaride önemli düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Albayrak, dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attıklarını anlattı. Albayrak, ekonominin emin adımlarla ilerlediğini belirterek, enflasyon ve istihdam başta olmak üzere mikro ve makro anlamda olumlu bir dönem yaşanacağını ifade etti.
Türkiye'nin çözüm odaklı siyasete devam edeceğini bildiren Albayrak, saldırı ve baskılara rağmen toplum bilincinin yüksek olduğunu, 4 yıldan fazla sürecek seçimsiz dönemde hızlı adımlar atacaklarını aktardı.

"Doğu Akdeniz, Türkiye için çok önemli"

Albayrak, Doğu Akdeniz sondaj krizine ilişkin değerlendirmesinde, sürecin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde başladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bölge coğrafyamıza baktığımızda ülkelerin neredeyse tamamı son dönemde artan bir keşif sürecine girmiş. Türkiye farklı bir yol izleyerek bu sürece girmeli. Kendi gemimiz, mühendisimiz, uzmanlarımız, insanımızla etkin bir ekip oluşturarak kendi kara sularımızda kendimiz kazma süreci başlattık. Akdeniz de kimsenin babasının gölü değil. Bizim kara sularımız var. KKTC'nin kendi kara suları var, orada bir devlet var. Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'ın ortaya koyduğu güçlü bir irade var. Kendi kara sularımız, sonuna kadar bu mücadeleyi vermemiz lazım. Fatih gemimiz devreye girdi, bugünlerde Yavuz gemimiz de devreye girecek. Bilimsel gerçeklikle çok net söylüyorum ki 2020'lerin Türkiye'sinde, özellikle denizde ve karada enerji aramacılığı noktasında, petrol ve gaz noktasında çok sevinçli haberler duyacağız. Bunu 82 milyon vatandaşımız bilsin, istiyorum. Türkiye çok doğru adımlar attı, neden rahatsız oluyorsunuz? Türk toplumumun yaşadığı tecrübeler farkındalık düzeyini çok daha iyi noktalara taşıdı. Türkiye'nin dostluğunu kazanmak çok önemli. Doğu Akdeniz, Türkiye için çok önemli. Bize dikte ettirileni kabul edemeyiz."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam