Anasayfa Haberler Bulgur dünyaya tanıtılacak
Bulgur dünyaya tanıtılacak
Cuma, 30 Mart 2012 08:00

Bulgur sektöründe kümelenme çalışması yapılacak ve Ekonomi Bakanlığı sektöre proje bazlı yüzde 75'e varan destek sağlayacak.

Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı, bulgur sektöründe kümelenme çalışması yapılacağını ve Ekonomi Bakanlığı'nın "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" kapsamında sektöre proje bazlı yüzde 75'e varan destek sağlayacağını söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın artırılması için üreticilere yönelik sağlanacak "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (Ur-Ge) hakkında bilgilendirme toplantısı, bulgur üreticilerinin katılımıyla GAİB'de yapıldı.

Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı da olan Batallı, burada yaptığı konuşmada, Ur-Ge çalışmaları kapsamında tanıtım gruplarına Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın artırılması ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün artırılması için destek sağlanacağını ifade ederek, bulgur sektörünün de kümelenme çalışması tamamlandıktan sonra Ur-Ge desteklerinden yararlanacağını belirtti.

Batallı, "Dünya piyasalarında firmalarımızın rekabet gücünü artırmak ve tanıtıma önem vererek markalaşmayı uluslararası arenada gerçekleştirmeyi kolaylaştırmak için Ekonomi Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağ Tanıtım Grubu'nu Gaziantep'e aldırmayı yoğun çalışmalar sonucunda başardık. Tanıtım grubumuzun bulgur tanıtımında başarılı olacağına inanıyorum. Devlet, Ur-Ge kapsamında bir araya gelen üretici firmaların ihracatlarını artırmalarına sağlamak için gerekli desteği verecek" dedi.

Katılımcıların bu destekten yararlanabilmeleri için en az 10 firmanın bir araya gelmesi ve giderlerin yüzde 25'ini karşılaması gerektiğini, kalan yüzde 75'lik bölümü devletin ödeyeceğini kaydeden Batallı, "Bu proje ile istediğimiz ülkeye giderek bulgurumuzu tanıtabileceğiz' diye konuştu.

"Devletin verdiği en büyük destek"

Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin de Ur-Ge desteğinin devletin en yeni ve şimdiye kadar hibe olarak verdiği en büyük destek olduğunu söyledi. Gültekin, şöyle devam etti:

"Bu destekte devlet giderlerin yüzde 75'ini karşılayarak firmaların omzundaki yükü önemli oranda azaltıyor. Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Bu ihracatı gerçekleştirmek üzerede devlet üretici firmalara birtakım destekler planladı. Ur-Ge Destekleme Projesi de bunların bir tanesi. Desteğin en önemli özelliği kümelenme dediğimiz sektörün içindeki firmaların bir araya gelerek, projeler üretilmesi sonucu verilecek. Sektörde güç birliği oluşturmaya yönelik bir destek. Tek tek başvuran firmalar bu destekten yararlanamayacak. En az 10 firmanın bir araya gelerek, bu destek için girişimde bulunmasını istiyoruz. Bizim dileğimiz un, bulgur, bakliyat gibi belirleyeceğiniz ürünlerin tanıtılması için sizlerle proje yaparak bu destekten faydalanmanızdır." (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam