Anasayfa Haberler Sanayi elektriği için indirim talebi
Sanayi elektriği için indirim talebi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin en büyük gider kalemlerinden birinin enerji olduğunu, maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti. Yorgancılar, “Sanayi elektriği için indirim talep ediyoruz” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, üretimdeki en büyük gideri enerji kaleminin oluşturduğunu söyleyerek enflasyonla gerçek mücadelenin üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle mümkün olduğunu söyledi. 

"GİDERLER DAĞ OLACAK"
Mecliste yılbaşından sonra enerjiye Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında ayrıca yüzde 35 zam yapılacağının konuşulması üzerine bir değerlendirme yapan Ender Yorgancılar, "Sanayicinin giderleri artacak, maliyetler enflasyona etki edecek. Bunların çözülmesi lazım. Çünkü bizim üretimdeki en büyük gider kalemlerinden biri enerjidir. Yılbaşından bu yana yani 10 ayda elektrik yüzde 69, doğalgaz yüzde 92 zamlandı. Yüzde 10 fiyat indirimi geçici bir tedbirdir. Enflasyonla gerçek mücadele üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle olur" dedi. Geçmişte meclis üyelerine 'ihracatınız yoksa dövizle iş yapmayın' uyarısı yaptığını hatırlatan Yorgancılar, "Bugün de diyorum; 2019 ile ilgili tedbirinizi alın. Bankalar kredi kullandırmaz ise parayı nasıl bulacağım diye düşüneceksiniz" diye konuştu.

"FİNANSMANSIZLIK ZORLUYOR"
OECD ve IMF'nin büyüme tahminlerini revize ederek 2019 yılı için Türkiye'de büyümenin 0.5'e kadar düşeceğini belirttiğini ifade eden Yorgancılar, yeni ekonomik programda 2019 yılı için büyüme tahminlerinin yüzde 2.3 olarak öngörüldüğünü belirtti.
Yüzde 5'lerden, sıfıra ve hatta negatife düşmenin dengeleri bozacağına dikkat çeken EBSO Başkanı Yorgancılar, yatırımcıları en çok zorlayan konuların kurdaki oynaklık, borç çevirme sorunu ve likidite sıkıntısı olduğunu dile getirdi.
Sanayicileri en korkutan konuların ise borç çevirme sorununun artması, talebin durması ve batıkların artması olarak anlatan Başkan Ender Yorgancılar, "İçinde bulunduğumuz süreçte kabul etmeliyiz ki, finansman imkanları her geçen gün zorlaşıyor. Uluslararası likidite azalıyor, yurtdışı borçlanma pahalı, petrol fiyatları artıyor, ticarette korumacılık artıyor, dışarıda borçlanma imkanı sınırlı, kredi notu düştü. Tasfiye olunan kredileri sektörel bazda değerlendirdiğimizde; sanayi sektöründe; tasfiye edilen kredilerin yüzde 23 ile ilk sırada yer aldığını gördük. Onu bireysel krediler ve perakende, ticaret kredileri izlemektedir. Reel sektör için atılacak her adım, bu süreci daha az hasarla atlatmamızı sağlayacaktır. Aksi takdirde, borç krizi bankalarımızı da zor duruma düşürecektir" ifadelerine yer verdi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam