Anasayfa Haberler Dünyaya 1,1 milyar çift Türk çorabı
Dünyaya 1,1 milyar çift Türk çorabı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı ve Çorap URGE Komitesi Başkanı Özkan Karaca, bu yılın 8 ayında 1 milyar 86 milyon çift çorap ihraç ederek Türkiye'ye yaklaşık 700 milyon dolar döviz kazandırdıklarını belirterek, "Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin çorap ihracatını yıllık 2 milyar dolara, dünya çorap ihracatındaki payımızı da yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Karaca, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyanın 5'inci büyük hazır giyim ve konfeksiyon tedarikçisi olduğunu ifade ederek, dünya hazır giyim ihracatından yüzde 3,3 pay aldıklarını söyledi.
Sektörün bir alt kategorisi olan çorapta ise çok daha iyi bir konumda bulunduklarını vurgulayan Karaca, "Ülkemiz, Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük çorap tedarikçisi durumunda bulunuyor. Geçen yıl 13,3 milyar dolar olan dünya çorap ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu, yani 1,06 milyar dolarlık kısmını Türkiye gerçekleştirdi" dedi.
Karaca, çorabın, hazır giyim endüstrisi içinde en önemli alt kategorilerden birini oluşturduğuna işaret ederek, sektörün rakip ülkelere göre çok daha derin bir üretim ve ihracat tecrübesine sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin çorap ihracatının Ocak-Ağustos 2018'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 arttığını bildiren İHKİB Başkan Yardımcısı Özkan Karaca, şunları söyledi: 
"Bu yılın 8 aylık diliminde 1 milyar 86 milyon çift çorap ihraç ederek karşılığında ülkemize yaklaşık 700 milyon dolar döviz kazandırdık. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin çorap ihracatını yıllık 2 milyar dolara, dünya çorap ihracatındaki payımızı da yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu dönemde ABD'ye çorap ihracatımız yüzde 63 artışla 13,8 milyon dolara yükseldi. Yılda 2,3 milyar dolarla dünyanın en büyük çorap ithalatçısı olan ABD, Türkiye'nin çorap pazarları arasında bu yıl iki basamak yükselerek 9'uncu sıraya çıktı. Türk çorabının ABD pazarından daha çok pay almasında İHKİB'in öncülüğünde yapılan yoğun tanıtım çalışmalarının büyük payı olduğunu düşünüyorum."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam