Anasayfa Haberler Tüketici bankalardan şikayetçi
Tüketici bankalardan şikayetçi

Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine gelen şikayetler yüzde 7,8 gerilerken, banka şikayetleri yüzde 16,2 arttı.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 81 ilde faaliyet gösteren il ve ilçe hakem heyetlerine gelen şikayet sayısında geçen yıl bir önceki yıla göre azalma yaşanırken, söz konusu şikayetler içinde bankalara ilişkin olanlar arttı. Nitekim, tüketici şikayetleri bu dönemde 179 binden 165 bine geriledi, ancak bankalara ilişkin şikayet sayısı 47 binden 54 bine çıktı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri 2011 yılı çalışma raporlarından derlenen bilgiye göre, tüketicilerle satıcılar ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla kurulan il ve ilçe hakem heyetleri, satın aldıkları mal ve hizmetlere ilişkin mağduriyet yaşayan, zarara uğrayan tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 81 ildeki il ve ilçe tüketici heyetlerine geçen yıl toplam 165 bin 218 şikayet ulaştı. Şikayetlerin 120 bin 971'i, bir başka deyişle yüzde 73,2'si tüketici lehine sonuçlandı.

En çok şikayet bankacılıktan

Tüketicilerin en çok şikayette bulunduğu konuların başında ise bankacılık sektörü geliyor. Özellikle kredi kartı, tüketici kredisi ve konut finansmanı ile ilgili yaşadıkları sorunları hakem heyetlerine ulaştıranları sayısı da hızla artıyor. 2011'de tüketicilerin banka şikayeti yüzde 16,2 artarak 47 bin 346'dan 54 bin 996'ya yükseldi.

Kahramanmaraş Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nesih Tanrıverdi, yaptığı açıklamada, hakem heyetlerine ulaşan şikayet sayısında geçen yıla göre bir durağanlık yaşamalarına rağmen özellikle bankacılık sektörü ile ilgili şikayette ciddi bir artışın yaşandığına dikkati çekti. 81 ilde 2010'da 179 bin civarında müracaat olduğunu ancak bu rakamın 2011'de 165 bine düştüğünü belirten Tanrıverdi, "Aslında bu 14 bin fark dengeyi ifade ediyor. Geçmiş yıllarda meydana gelen hızlı artış normale bindi. Çünkü sürekli bir artış trendi vardı. O artış trendinin artık durduğunu gözlemliyoruz. Fakat rakamları ayrıştırdığımız zaman tüketicilerin bankacılık sektörü ile ilgili şikayetlerinde 8 bine yakın bir artış söz konusu" diye konuştu.

2012'de banka şikayetlerinde daha yüksek artış beklediklerini ifade eden Tanrıverdi, şu anda korkunç bir patlamanın olduğunu ve kendisinin bu yıl yüzde yüz artış beklediğini kaydetti. Yapılan çalışmaların yavaş yavaş sonuç verdiğini dile getiren Tanrıverdi şöyle konuştu: "Özellikle kredi kartlarının geriye dönük alınabileceğine dair Yargıtay kararı bunda çok etkili oldu. Diğer yandan kredilerin yeniden yapılandırmasındaki yüzde 2'lik kesintinin hukuka aykırı olduğun Yargıtay tarafından onandı. Bu da tüketicilerin şikayetlerindeki artışı tetikledi."

Ayıplı mal ve hizmetlerde gelişme var

Kendilerine ulaşan şikayetlerin büyük bölümünü ayıplı mal ve hizmetlerden oluştuğuna dikkati çeken Tanrıverdi, "2011 rakamlarını incelediğimizde 2010 yılına göre ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili şikayetlerin 110 bin 258'den 90 bin 887'ye düştüğünü görüyoruz. Bu da firmaların belirli bir tüketici bilincine ulaştığını gösteriyor. Ayrıca bir çok firma tüketici ile yaşadığı sorunları dikkate alarak kendi bünyelerine iyileştirme yaşadı" şeklinde konuştu. Yapılan çalışmalara rağmen Türkiye'de tüketici bilincinin henüz yerleşmediğini anlatan Tanrıverdi, hak arama yollarında sıkıntı olmasına rağmen bakanlığın tüketici bilincini artırmak amacıyla büyük bir çalışma yaptığını ifade etti.

Tanrıverdi, ilçelerde kaymakamlıklar, il merkezlerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji il müdürlükleri bünyesinde hizmet veren il ve ilçe hakem heyetlerinin tüketici haklarının korunması bakımından faydalı çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam