Anasayfa Haberler İmalat PMI 2.9 puan düştü
İmalat PMI 2.9 puan düştü

Nisan ayında İSO Türkiye İmalat PMI, 2.9 puan gerileyerek 48.9 seviyesine geriledi. Referans değerin altına düşen PMI, imalat sektörü için faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret ediyor. İmalat verisinde ocak ayında 7 yılın zirvesi görülmüştü.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Nisan 2018 dönemi sonuçları açıklandı.
Türkiye İmalat PMI nisan ayında 48,9 olarak gerçekleşti. PMI verisi, Türk imalat sektörü için daha zorlu faaliyet koşullarına işaret etti.
Yıla 7 yılın zirvesi olan 55.7 seviyesinde başlayan İSO Türkiye İmalat PMI, şubatta kısmi düşüşle 55.6 seviyesine, martta da sert düşüşle 51.8 oranına gerilemişti.

Piyasalardaki dalgalanma etkiledi

Anket katılımcıları sektördeki ılımlı yavaşlamanın büyük ölçüde piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti. Türk imalatçıları tarafından alınan toplam yeni siparişler ikinci çeyreğin başında ivme kaybetti. Bunun yansıması olarak, firmalar işe alım ve satın alma faaliyetlerini yavaşlattı. Yeni siparişlerdeki yavaşlamaya rağmen üretimin artmaya devam etmesi olumlu bir gelişme olarak kaydedildi. Üretim büyümesi büyük ölçüde yeni yatırımlardan kaynaklandı.

Girdi maliyetlerinde artış sürüyor

Global ekonomideki güçlü büyüme dış pazarlardan alınan siparişlerin genişlemeye devam etmesinde etkili oldu. Talep koşullarındaki gelişmeler firmaların nisan ayında birikmiş işlerini azaltabilmesini sağladı. Diğer yandan, imalat sektöründeki enflasyonist baskılar nisanda güçlü düzeyde devam etti. Türk Lirasındaki değer kaybının etkisiyle girdi fiyatlarındaki yükseliş nisanda da sürdü. Girdi maliyetlerinde gözlenen trendin yansıması olarak, firmalar ortalama satış fiyatlarını ikinci çeyreğin başında artırmaya devam etti.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam