Anasayfa Haberler İmalat PMI yerinde saydı
İmalat PMI yerinde saydı

Yılın ilk ayında 55,7 seviyesine yükselerek 82 ayın zirvesinde yer alan İSO İmalat PMI, şubat ayında hafif düşüş göstererek 55,6 seviyesinde yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Şubat 2018 dönemi sonuçları açıklandı.
Yılın ilk ayında 55,7 seviyesine yükselerek 7 yılın zirvesinde yer alan İSO İmalat PMI, şubat ayında 55,6 seviyesine indi. Endeks, büyümenin üretimdeki güçlü artış ile desteklenerek son yedi yılın ikinci en yüksek hızda gerçekleştiğine işaret etti.
PMI’ların 50’den büyük olması önceki aya kıyasla bir iyileşmeye ya da artışa işaret ederken 50’den küçük rakamlar önceki aya göre kötüleşme ya da düşüş olarak değerlendirilmektedir.
İSO'dan yapılan açıklamada, genişleme hızının önceki aya kıyasla azalmış olmasına rağmen oldukça yüksek ve trendin üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, "Güçlenen talebin yeni projelere zemin hazırlamasıyla, yeni siparişlerdeki büyümenin şubatta da sürdüğü gözlendi" denildi.
Açıklamada, "Firmalar istihdamı şubat ayında güçlü düzeyde ve önceki aylara göre daha yüksek bir hızda genişletti. İmalatçıların satın alma faaliyetleri güçlü düzeyde artarken, üretim öncesi stoklar ocak ayındaki düzeylerine çok yakın kaydedildi. Bu durum üretim büyümesinin satın alma faaliyetlerindeki artışı dengelemesinden kaynaklandı. Döviz kurundaki gelişmeler girdi maliyetlerinin daha da yükselmesine neden oldu. Ancak girdi fiyatları enflasyonu geriledi ve bunun yansıması olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu da düşüş gösterdi" ifadeleri yer aldı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam