Anasayfa Haberler 12-18 Aralık “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” Kutlu Olsun
12-18 Aralık “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” Kutlu Olsun

Ulusal Sanayici ve İş Adamları Derneği (USİAD ), her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’na” ilişkin bir mesaj yayımladı. Açıklamada, "Sanayi ve tarım üretimimizi planlamalıyız. Bu plana uygun eğitim sistemini geliştirmeli ve uygun ulaşım ağlarını yaratmalıyız. Bu yatırımlar için bütçeden pay ayırmalı, Türk kamu ve özel sektörünü teşvik etmeliyiz. Biz üretelim ki bizim sanayicimiz, üreticimiz kazansın, bizim işçimiz kazansın!" denildi.

Yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

USİAD olarak, yurdumuzun ekonomik bağımsızlığının korunması ve sürdürülebilir bir ekonomik alt yapı konusunda stratejik öneme sahip olan Yerli Malı Haftası’nın bir nostalji değil, zorunluluk olduğunu vurguluyoruz ve “Yerli Malı Haftası’nı” kutlamayı bir görev biliyoruz. Üretimi planlamayan, üretime yatırım yapmayan, sadece ithalat yapan bir ekonomi modelinde refahı yakalamak mümkün olmayacaktır.

1929’da kanun haline getirilen ve 1946’dan itibaren kutlanan Yerli Malı Haftası, yurttaşlarımıza yerli malı kullanmanın, tutumlu olmanın ve yatırım yapmanın önemini hatırlatmak amacıyla her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır. Ancak, özellikle 1980’lerden itibaren önce içi boşaltılmış ve maalesef sonrasında da unutturulmuştur.
Oysa ABD’nin bile 1936’da federal yasa (Use American) yaptığı ve 1984’de güncellediği ‘Yerli Malı Kullan’ çağrısı, bu konunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymaya yetmektedir.

Ülkemizin iktisadi yönden kalkınması ve bağımsızlığımızın korunması için Yerli Malı üretimi ve kullanılmasının fikri temelleri 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde atılmıştı. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Milli Sanayi Birliği’nin yerli mallar sergisindeki “Türk yurdu, Türk iktisadı, Türk eliyle, Türk tarihiyle yükselir. Türkler, TÜRK MALI alınız, TÜRK MALI kullanınız; Türk parası Türk toprağında kalsın” sözleriyle Türk Malı’nın önemini en güzel şekilde vurgulamıştır.

BAŞKA ÜLKELER NE YAPIYOR?

Ulusal çıkarlarımızı gözetmek, ulusal ekonomiye katkı koymak bizim “özgörev”imiz. Peki, biz meseleye böyle yaklaşırken bizi eleştirenlere ise örnek aldıkları ülkelerin neler yaptıklarını hatırlatmakta fayda var.
Ekonomileri bize göre daha ileride olan ülkelerde düzenlenen kampanyalar ile ülke insanı kendi ülkesinin malını satın almaya teşvik ediliyor. Bu ülkelerin en başında gelen Amerika’da her yıl ‘Buy American’ (Amerikan Satın Al) kampanyaları düzenleniyor. Bu kampanyalarla birlikte Amerika vatandaşlarına kaliteli ürünün yalnızca Amerika’da üretildiği propagandası yapılıyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu kampanyalar, federal yasa ile güvence altına alınmıştır.
Yine Almanya’da otomotivde dünya markası olmuş bir Alman otomobil üreticisi firmanın çalışanlarının rahatça okuyabilmesi için fabrika duvarına astığı şu yazıya ne demeli: Japon arabası almayı düşünen gitsin kendine Japonya’da iş arasın”. Bu örnekler o kadar çok ki…

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK SEKTÖRLERİ OLMALIDIR
Yanlış ekonomi politikaları yüzünden bugün maalesef yeterince üretim yapmıyoruz, her şeyi dışarıdan alır hale geldik. Ortaya çıkan dış ticaret açığı cari açığı da büyüttü.
Daha önce olduğu gibi tekrar belirtelim “Yerli Malı ve Tutum Haftası” yaşadığımız sorunların çözümü için bir zorunluluktur. Elbette ki ‘her şeyi biz yapalım’ demiyoruz. Türkiye’nin stratejik sektörleri olmalıdır. Üretim teknolojileri politikaları bilimsel olmalıdır. ‘Ulusal ekonomi’ kavramı herkesin kendi çıkarını koruması demektir. Bunu ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler yapmaktadır. Peki, biz neden yapmıyoruz?

BİZ ÜRETELİM Kİ BİZİM SANAYİCİMİZ, ÜRETİCİMİZ, BİZİM İŞÇİMİZ KAZANSIN
Sanayi ve tarım üretimimizi planlamalıyız. Bu plana uygun eğitim sistemini geliştirmeli ve uygun ulaşım ağlarını yaratmalıyız. Bu yatırımlar için bütçeden pay ayırmalı, Türk kamu ve özel sektörünü teşvik etmeliyiz.
Biz üretelim ki bizim sanayicimiz, üreticimiz kazansın, bizim işçimiz kazansın!

Dünyada ilk kez bizim uyguladığımız “Yerli Malı ve Tutum Haftası” günümüz şartlarına göre yeniden uyarlanmalıdır. “Yerli Malı Yurdun Malı, Her Türk onu kullanmalı” sloganı gerçek anlamda hayat bulmalı ve bu bilinç tüm ülkeye yayılmalıdır.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam