Anasayfa Haberler Fuarlara 104.6 milyon lira destek sağlandı
Fuarlara 104.6 milyon lira destek sağlandı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, fuar desteklerinin geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 44 oranında artarak 104 milyon 611 liraya ulaştığını belirtti.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen fuar desteklerine ilişkin yaptığı açıklamada, fuarları, yeni pazarlara girme, yeni ürünün tanıtımı ve pazarda yer edinmede önemli bir etkinlik olarak gördüklerini, 2011 yılında Ekonomi Bakanlığı olarak 226 fuara katılım desteği sağladıklarını, bu desteklerden 10 bin 138 başvuru sahibinin yararlandığını kaydetti. Çağlayan, sözkonusu fuarların bir çoğunu ihracatçılar, işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte ziyaret ettiklerini ifade etti.

 

Geçen yıl milli katılım organizasyonunda 204 fuar, Türk ihraç ürünleri kapsamında 10 fuar, yabancı firma katılımlı 12 sektörel fuarın desteklendiğini belirten Çağlayan, İran’da 24, Irak’ta 17, Çin’de 17, Rusya’da 16, BEA’da 15, Almanya’da 14, Suudi Arabistan’da 10, İtalya’da 7, Brezilya ve ABD’de 6, Mısır ve Cezayir’de 5 fuara iştirak edildiğini belirtti. Çağlayan, 2011 yılında fuarlara artan ilginin temelinde 15 hedef ülkeye yönelik olarak yüzde 50 destek priminin yanında 20 puan ilave destek verilmesinin büyük katkısının bulunduğunu bildirdi.
Bu çerçevede, belirlenen hedef ülkelerden, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya’da gerçekleştirilen yurt dışı fuar organizasyonlarında belirgin bir artış görüldüğünü ifade eden Çağlayan, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Fuar desteklerinden daha çok firma ve sektörümüzün yararlanması için Fuar Tebliğimizde yaptığımız değişiklikle imalatçı firmalar ve film yapımcılarının yanı sıra eğitim ve sağlık sektörünü de fuar destekleri kapsamına aldık. Fuar katılım desteği kapsamında yurt dışı fuarlara katılan firmaların 2 temsilcisinin ekonomi sınıfı ulaşım masraflarının yüzde 50′sini destekliyoruz. Ayrıca fuara sadece broşür, katalog, maket vb. ile iştirak sağlayan katılımcılar için uygulanan 9 metrekare destek sınırını 36 metrekareye yükselttik.
Prestijli fuarlara daha etkin katılım sağlamak için, katılım desteğini 15 bin ABD dolarından 50 bin ABD dolarına yükseltmemiz ve 50 metrekare sınırlamasını kaldırmamız prestijli fuarlara ilgiyi daha da artırdı.”

Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatçıların daha fazla pazarlara açılmaları, mevcut pazarlardaki pazar paylarını koruma ve güçlendirmelerinde önemli rol oynayan sağlayan fuar desteklerinin 2012 yılında artarak ve çeşitlenerek devam edeceğini kaydetti.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam