Anasayfa Haberler Esnafın borcu yeniden yapılandırılıyor
Esnafın borcu yeniden yapılandırılıyor

200 bin 919 esnaf ve sanatkârın toplam 786 milyon liralık borcu yeniden yapılandırılacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinde (TESKOMB) düzenlenen basın toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 8 Ağustos 2017 tarihi itibariyle TESKOMB’a bağlı kooperatiflerce uygulamaya başlanacak olan düzenlemeye göre; 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkârların 29 Eylül 2017 tarihine kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaklarını söyledi.

TESKOMB Başkanı ve yöneticilerinin, kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Bakanlığın görüşünü de alarak bir çalışma yaptığını aktaran Tüfenkci, “TESKOMB’a bağlı Kredi Kefalet kooperatiflere borçları bulunan esnaf ve sanatkârımızın bu borçları yapılandırılsın, esnafımız 2017 yılına, yeni bir moral ve enerjiyle devam etsin istedik” dedi. Tüfenkci, bu yapılandırmanın kamunun alacaklarıyla bir ilgisi olmadığını da vurguladı.
Tüfenkci, bu uygulamadan 76 bin 554 esnaf ve sanatkâr ile bunların 124 bin 365 kefili olmak üzere toplam 200 bin 919 esnaf ve sanatkâr yararlanacağını belirterek, “ Böylece; kooperatif ortağı esnaf ve sanatkârlarımızın 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasına, 204 milyon lirayı bulan gecikme cezası borcunun da silinmesine imkân sağlanmıştır. Bu durumdaki kooperatif ortağı esnaf ve sanatkâra yürütülen icra işlemleri de sonlandırılarak yeniden finansmana erişim imkânı getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Her yıl, merkezi bütçeye esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilerin faiz maliyetlerini karşılamak için ödenek ayrılmakta olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, 2002-2016 arasında Hükümetin bu sübvansiyon desteği için Hazineden 4,4 milyar TL ödenek tahsis ettiğini 2017 yılı bütçesinin ise 1 milyar 257 milyon lira olduğunu söyledi. Tüfenkci, bu rakamlar çerçevesinde, bu yıl Halk Bankası’nın oluşturacağı potansiyel kredi hacminin 32 Milyar Lira gibi bir rakama ulaşmasının beklendiğini aktardı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam