Anasayfa Haberler GSYH’nin yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor
GSYH’nin yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor

Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıl son çeyreğin üzerinde yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisi geçen yıl son çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 büyürken, 2016’nın tamamında yüzde 2.9 ile yine beklentilerin üzerinde büyüdü ancak ekonominin daraldığı 2009’dan bu yana en düşük büyümeyi kaydetti.
Reuters’ın 19 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre ilk çeyrek beklentileri yüzde 2.0-5.2; 2017 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2.5-4.0 aralığında yer alıyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017 için yüzde 4.4 büyüme öngörülürken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün büyümenin ilk çeyrekte yüzde 4’ün üzerinde olacağını, 2017’de büyümenin yüzde 5’in üzerinde olmasını istediklerini söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bugün yaptığı açıklamada bu yıl reformlarla yüzde 5 büyümenin olası olduğunu söyledi. İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin sanayi üretimi, dış ticaret ve bütçenin büyümenin son çeyreği aşma ihtimalini güçlendirdiğini ancak tüketim malı üretim ve ithalatındaki yavaşlamanın özel tüketim harcamalarının ilk çeyrekte zayıfladığına işaret ettiğini söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam